Jüri Ratase teine valitsus pidi riiki juhtima ajal, mil maailmas vallandus koroonapandeemia ja Eestis tuli kehtestada eriolukord. Peaministrina sai Jüri Ratasest ka 2020. aasta kevadise eriolukorra juht, kelle korraldusi Eesti rahvale avaldati kuude kaupa kõigis infokanalites.

2020. aasta viimasel valitsuse pressikonverentsil võttis Ratas ise aasta kokku nii: "Aasta on olnud väga keeruline ja erakordne. Loodan, et 2021. aasta sügis tuleb teisiti. Vaktsiini saabudes saab kindlasti sellest koroonakriisist väljumise aasta, mil anname ka majandusele võimalikult kiiresti restardi."

Vahetult enne valitsuse pressikonverentsi eriolukorra ajal.

Eesti Päevaleht paigutas möödunud aastal Jüri Ratase Eesti Mõjukate edetabelis 5. kohale. Toona tuletas peaministri kantselei juhataja Johannes Merilai Ratase võimuloleku aega tagasi kerides meelde, et vahetult pärast peaministriametisse astumist käisid tõsised ettevalmistused Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumiseks ja sellele järgnes eesistumine ise. Esimese tööaasta jooksul langes peaministrile Eestit ja tervet Euroopa Liitu maailmas esindades arvestatav koormus.

„Seejärel algas omakorda Eesti vabariigi 100. aastapäeva tähistamise tõttu väga intensiivne aeg nii kodu- kui ka välismaal. Lisame juurde veel nelja aasta jooksul toimunud kohalike volikogude, riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimised, iga-aastased pingelised riigieelarve ja riigi eelarvestrateegia koostamised. Samuti ootamatult tekkinud keerulised olukorrad, nagu ID-kaardi kriis, COVID-19 pandeemia, poliitilised kriisid jms,” rääkis Merilai.

Jüri Ratas on olnud peaminister kahes valitsuses. Esimese valitsuse moodustas ta 2016. aastal sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga pärast umbusaldushääletust toonasele peaministrile Taavi Rõivasele (Reformierakond). Teise valitsuse moodustas Ratas pärast 2019. aasta valimisi Isamaa ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga. Enne peaministriks saamist töötas Jüri Ratas ka Tallinna linnapea ja Riigikogu aseesimehena.

 Jüri Ratas abikaasa Karin Ratasega presidendi roosiaias.

Riigivapi II klassi teenetemärk on Ratase jaoks juba teine suurem tunnustus sel aastal. Jaanuari lõpus pälvis ta ka välisministeeriumi teeneteristi, mida antakse inimestele, kes on panustanud Eesti iseseisvuse kindlustamisesse ja riigi huvide edendamisse maailmas.

Jüri Ratas on abielus Karin Ratasega, neil on kolm poega ja üks tütar.