President jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud soolise võrdõiguslikkuse seaduse, võrdse kohtlemise seaduse, Eesti Vabariigi töölepingu seaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse, teatas presidendi kantselei.

Riigipea märgib oma otsuses, et nimetatud seadus on võetud vastu, rikkudes riigikogu kodu- ja töökorra seadust. See rikkumine ei ole presidendi sõnul tühine ega pelgalt formaalne, vaid parlamendi enamus kaldus oluliselt kõrvale demokraatlikest otsustusreeglitest ja heast parlamentaarsest tavast.

Riigipea meenutab, et vabariigi valitsus algatas soolise võrdõiguslikkuse seaduse eelnõu möödunud aasta septembris ning toona ei sisaldanud eelnõu sätteid kohaliku omavalitsuse volikogude valimiste kohta.

Vastava täienduse tegi eelnõusse põhiseaduskomisjon alles selle teise lugemise eel riigikogus. Presidendi sõnul oli sisuliselt tegemist uue eelnõu algatamisega, kuna lisatud sätete eesmärk on reguleerida kohaliku omavalitsuse volikogude valimistega seotud küsimusi – küsimusi, mis ei seondu vähimalgi määral riigikogu menetlusse esitatud eelnõu eesmärgiga.

President Ilvese sõnul ei ole põhiseaduskomisjon kinni pidanud riigikogu kodu- ja töökorra seadusega ette nähtud reeglitest, kuidas tuleb eelnõu algatada ning kuidas eelnõu seejärel menetleda, ning kahetsusväärselt riigikogu enamus nõustus sellega.

Nii on vähemalt osa riigikogu liikmetest jäetud ilma õigusest teha muudatusettepanekuid, õigusest oma muudatusettepanekute arutamisele ja hääletamisele juhtivkomisjonis ning parlamendi täiskogus.

“Kui riigikogu teeb muudatusi valimisõigust, valimissüsteemi ja valimiskorda puudutavates seadustes, siis on osa Rriigikogu liikmete ilmajätmine neile parlamentaarses seadusloomemenetluses osalemiseks riigikogu kodu- ja töökorra seaduses ettenähtud olulistest õigustest põhiseaduses sätestatud demokraatia põhimõtte kontekstis eriti taunimisväärne,” rõhutab riigipea. “Riigikogul on küll vastavalt põhiseadusele õigus seadusega reguleerida kohaliku omavalitsuse volikogude valimistega seonduvaid küsimusi, kuid seda tuleb teha põhiseaduspärasel viisil.”

President Ilves peab vajalikuks, et riigikogu arutaks vaidlusalust seadust uuesti ja viiks selle kooskõlla Eesti vabariigi põhiseadusega.