Presidendi pressiesindaja Epp Alatalu ütles ETAle, et president Meri, kes on Eesti raamatu aasta patroon ja ise lapsest saadik väga palju raamatuid lugenud, leiab, et alla 16-aastaste laste ees raamatukogu sulgemine pole mingi lahendus.

"President on väga mures, ja soovib teada, kas kõigile lastele, kes seni on Rahvusraamatukogus lugemas käinud, on leitud uus võimalus raamatute keskel olemiseks," ütles Alatalu.

President Meri on raamatute kättesaadavusest ja lugemise võimalustest rääkinud ka mitmes Eesti raamatu aasta kõnes.

Eesti Õpilasomavalitsuste Liit ja Keskerakonna noortekogu esitasid president Lennart Merile kui Eesti Raamatu Aasta patroonile kutse osaleda homme Rahvusraamatukogu ees toimuval piketil.

"Olete alati nooruslikku vaimu toetanud ja seepärast loodame, et Teie või Teie esindaja austab meie üritust oma kohalolekuga," märkis Eesti Õpilasomavalitsuste Liidu ja Keskerakonna noortekogu nimel pöördumise saatnud Asser Jaanimets.

Presidendi pressiesindaja sõnul on riigipea homne ajakava väga tihe ja piketil osalemine ei ole presidendi ülesanne.

Õpilased ja noored keskerakondlased ootavad piketeerima kõiki, keda see keeld otseselt ja kaudselt puudutab. Nendeks nimetavad piketi korraldajad eelkõige õpilasi, lapsevanemaid, õpetajaid ja noorsootöötajaid.

Keskerakonna noored pöördusid sel nädalal ka Võru endise maavanema Robert Lepiksoni poole, kutsudes teda piketeerijatega ühinema.

Laupäevases Kuku Raadio keskpäevatunni saates palus Lepikson noori, kes raamatukogu ees piketile lähevad, ka onu Robert kohale kutsuda.

Keskerakonna noortekogu kinnitusel hakkavad piketid toimuma niikaua, kui nõukogu tuleb mõistusele ja vaatab oma otsuse üle. Plakatitega minnakse ka Rahvusraamatukogu nõukogu liikmete koduakende alla ja lauldakse neile targa otsuse peal kiidulaulu.

Otsuse Rahvusraamatukogu sulgemise kohta alla 16-aastastele lastele langetasid 10. oktoobril Rahvusraamatukogu nõukogu liikmed Sirje Endre, Küllo Arjakas, Marju Lauristin, Ivi Eenmaa, Tiiu Valm, Heiki Sibul, Priit Pirsko, Arvo Ott ja Anne Valmas.

Rahvusraamatukogu peadirektori Tiiu Valmi sõnul on see otsus osa raamatukogusüsteemi korrastamisprotsessist, mille käigus täpsustatakse ning konkretiseeritakse rahva-, teadus-, kooli- ja teiste raamatukogude rollid ühtses süsteemis.

Rahvusraamatukogu teenindusdirektori Ene Loddese sõnul annab ligi 28.000 lapse väljaarvamine Rahvusraamatukogu lugejaskonna hulgast raamatukogule võimaluse paremini teenindada teadlaskonda ja spetsialiste.

Rahvusraamtukogu otsuse vastu on juba ägedat protesti avaldanud ÜRO Lastefondi UNICEF Eesti Rahvuskomitee.