President Lennart Meri on võtnud kongressi oma eestkoste alla, ütles kongressi pressiesindaja esmaspäeval BNS-ile.

Ta lisas, et Tartus 7.-13. augustini aset leidva IX rahvusvahelise fennougristika kongressi avamisel esindavad riiki ka peaminister Mart Laar, haridusminister Tõnis Lukas ning võib-olla ka kultuuriminister Signe Kivi.

Kongressi korraldavad Tartu ülikool (TÜ) ja Eesti Fennougristide Komitee.

Kongressile on registreeritud 650 inimest 23 riigist. Kaugeimad osavõtjamaad on Jaapan, Austraalia ja Ameerika Ühendriigid.

Eesti Post lasi kongressi puhul käibele teemakohase postmargi.

Ladinakeelset nime Congressus Nonus Internationalis Fenno-Ugristarum kandva kongressi peateema on "Fennougristika uue aastatuhande künnisel".

Kongressi töö toimub neljas sektsioonis: keeleteadus, kirjandusteadus, folkloristika ja etnoloogia ning arheoloogia koos antropoloogia ja geneetikaga.

Kavas on ka laiemale publikule mõeldud näitusi ning avalikke loenguid.

Eesti Rahva Muuseumis saab vaadata soome-ugri teemalisi filme, muuseumi restauraatorid valmistavad huviliste silme all Raadi mõisas ühepuupaati - haabjat, Tartu kirjanike majas korraldatakse soome-ugri kirjanduse õhtu.

Kongressi ajal kohtuvad kolmapäeval Tartu raekojas ka Eesti, Soome ja Ungari kultuuri- ja haridusministeeriumi delegatsioon.

Kohtumisel arutatakse koostööd hõimurahvaste keelte ja kultuuride uurimisel, õpetamisel ja tutvustamisel, arupidamine lõpeb kohtumise protokolli ja ühisavalduse allkirjastamisega, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Eesti haridusministeeriumi esindust juhib kantsler Peep Ratas ning kultuuriministeeriumi esindust kantsler Margus Allikmaa.

Iga viie aasta tagant korraldatavate fennougristika kongresside traditsiooni taaselustasid 1960. aastal akadeemikud Kustaa Vilkuna, Gyula Ortutay ja Paul Ariste.

Iga viie aasta tagant korraldatavate fennougristika kongresside traditsiooni taaselustasid 1960. aastal akadeemikud Kustaa Vilkuna, Gyula Ortutay ja Paul Ariste.

Eelmine soome-ugri kongress oli 1995. aastal Soomes Jyväskyläs.