Ott Heidmets Eesti Noorteühendust Liidust tutvustas riigipeale noorte varivalimiste projekti, mille eesmärgiks on noorte kaasamine kohaliku elu küsimuste arutellu. Projekti raames on alla 18-aastastel noortel võimalus hääletada kohaliku omavalitsuse valimistega sarnaselt, teatas presidendi pressiesindaja.

„Varivalimiste tulemused ei kajastu ametlike valimiste tulemustes, kuid annavad noortele osalemiskogemuse demokraatlikes protsessides,“ rääkis Ott Heidmets.

Sille Lukk Eesti Õpilasesinduste Liidust märkis, et noorte osalust ühiskonnas soodustab ka koolivälise tegevuse tunnustamine ja arvestamine üldises õppetöös.

Eesti Üliõpilaskondade Liidu esindaja Ivar Veskioja tõstis teravaima probleemina esile täiendava õppetoetuse võimaliku kaotamise, mis asetaks maapiirkondadest pärit üliõpilased senisest veelgi ebavõrdsemasse olukorda võrreldes ülikoolilinnades elavate noortega ja piiraks nii ligipääsu kõrgharidusele.

Eesti riigipea toonitas kaasamise hea tava olulisust ning ütles, et haridust puudutavate rahastamisotsuste tegemisel tuleb eelnevalt arutellu kaasata kõik huvigrupid. „Seepärast julgustan noori aktiivsemalt ühiskonnas sõna võtma ning oma huvide eest seisma,“ sõnas president Ilves.

„Pean väga tähtsaks, et noored võtaksid osa kohalike omavalitsuste valimistest 18. oktoobril, nagu ka muudest algatustest, mis annavad võimaluse kodanikuühiskonnas kaasa lüüa — nagu näiteks noorte varivalimised või „Tagasi kooli“ projekt,“ ütles riigipea.