„Sa oled 16–19aastane ja sulle läheb korda, mis saab sinu koduplaneedist, mis on inimtegevuse tagajärjel viidud üsna taluvuspiiri lähedale. Inimkonda on alati kannustanud püüd tagada oma lastele parem elu, ometi kasvad sina üles teadmises, et sul tuleb tõsiselt rinda pista vanemate poolt pärandatud kliimamuutuste tagajärgedega. See näitab, et oleme teinud nii mõndagi valesti või sootuks tegemata jätnud. Ometi soovime nüüd astuda suuri samme, et meie e-Eestist saaks puhas ja roheline Eesti. Mida arvad sellest kõigest sina, seda tahamegi kuulda,” selgitab president oma kodulehel konkursi iva.

Kõnekonkursi „Kirjuta Eestile“ statuut

1. Vabariigi Presidendi Kantselei korraldab kõnekonkursi „Kirjuta Eestile" (edaspidi: konkurss). Statuudis reguleeritakse konkursi eesmärgid, konkursi käik, tööde vormistamise ja esitamise nõuded, samuti hindamise ning tulemustest teavitamise kord.

2. Konkursil võivad osaleda 16–19aastased noored.

3. Konkursil osaleja ülesanne on kirjutada kõne Eestist kliimamuutuste keskmes (kõne võib saata kirjalikult või esitada videovormis).

4. Iga osaleja võib konkursile esitada ühe kõne.

5. Kõne vormistamine: kõne peab olema eestikeelne ja kuni 5000 tähemärki (videos kuni 3 minutit).
6. Kõne võib kirjutada üksi või mitmekesi.

7. Töö tuleb esitada Vabariigi Presidendi Kantseleile hiljemalt 20. jaanuariks 2020, saates selle (või kõne lingi) elektrooniliselt e-posti aadressil kirjutaEestile@vpk.ee

8. Töö esitamisel tuleb märkida autori(te) ees- ja perekonnanimi(nimed), vanus(ed), haridusasutus(ed) ja klass(id), telefoninumber(numbrid), aadress ning e-posti aadress, video saatmisel ka link, kuhu see on üles laetud.

9. Töö esitamisega kinnitab ja nõustub osaleja või tema seaduslik esindaja, kui osaleja vanus on alla 18 aasta, et:

9.1. töö on loodud iseseisvalt, mujalt võetud andmete ja teabe autor ja allikas on töös nimetatud, tööd ei ole mingil kujul esitatud muule konkursile ning tööd ei ole varem avaldatud;

9.2. Vabariigi Presidendi Kantselei võib töö autorile viidates kasutada tööd täies mahus või selle üksikuid osi Vabariigi Presidendi Kantselei vajadusteks ilma autoriga kooskõlastamata, sealhulgas panna näitusele, fikseerida fotodel, avaldada mistahes massiteabevahendites või sotsiaalvõrgustikes piiramata ulatuses ja ajavahemikul Eestis ning väljaspool Eesti piire.

10. Tööde hindamisel võetakse arvesse nende vastavust reglemendi nõuetele, autori(te) loovat ideed, töö originaalsust ja vastavust konkursi eesmärgile.

11. Konkursile esitatud töid hindab Vabariigi Presidendi Kantselei hindamiskomisjon ning otsustab hiljemalt 3. veebruariks 2020, milline kõne valitakse riiklike teenetemärkide üleandmisel esitamiseks.

12. Parima kõne autorit teavitatakse telefoni või e-posti teel, kui hindamiskomisjon on otsuse langetanud.

13. Juhul, kui veel mõni kõne otsustatakse avalikustada, võtab kantselei esindaja autoriga enne ühendust.

14. Parima kõne autor(id) saavad esitada oma kõne 21. veebruaril 2020 toimuval riiklike teenetemärkide üleandmisel.

15. Konkursi kohta saab lisateavet kirjutaEestile@vpk.ee või telefonilt 631 6229.