Kaljulaid on ajakirjanike küsimustele vastates märkinud, et läheb esmalt välisvisiidile Soome ja Lätti. See tähendab, et välisministeerium peab hakkama neid visiite kokku leppima. "Kersti Kaljulaid on öelnud, et tema esimesed välisvisiidid saavad olema meie naabrite juurde põhjas ja lõunas," kinnitas välisministeeriumi avalike suhete peadirektor Maria Belovas. Kindlaid kuupäevi veel välisministeeriumis kokku lepitud ei ole.

Kersti Kaljulaid on intervjuudes teatanud, kuhu ta riigipeana esimesed välisvisiidid teeb.
Toomas Sildam

Presidendi kantseleist Kaljulaidile eraldi soovitusi andma ei kiputa. "Kersti Kaljulaid on intervjuudes teatanud, kuhu ta riigipeana esimesed välisvisiidid teeb," sõnas president Ilvese avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Diplomaatide ringkonnas on ühe ideena välja käidud visiit Ukrainasse. Nimelt on 14. oktoobril Ukrainas riigipüha: Ukraina kaitsja päev, mil austatakse Ukraina iseseisvuse ja territoriaalse terviklikkuse kaitsjate mehisust ja kangelaslikkust, Ukraina rahva sõjalisi traditsioone ja võite.

Kui 14. oktoobril teeks Kaljulaid oma esimese või ühe esimestest visiitidest Ukrainasse, annaks see kindlasti tugeva signaali ning eristuks, on ühe diplomaadi arvamus.

Visiit saaks kindlasti palju tähelepanu, kuna riigipühal on inimestel töölt vaba päev, toimub patriootlikke üritusi ning Ukraina president Petro Porošenko on Kiievis.

Ilves sõitis Lätti ja Soome

2006. aasta 9. oktoobril riigikogus ametivande andnud Ilves tegi oma esimesed töövisiidid Lätti ja Soome ning samal päeval – 16. oktoobril. Mõni päev hiljem külastas Ilves Ungarit, Leedut, Gruusiat, Rootsit ja Belgiat. Eestis tegi Ilves esimese visiidi 2006. aasta novembris Ida-Virumaale.

Kersti Kaljulaidi meedianõunik Taavi Linnamäe täpsustas, et Kaljulaid plaanib teha esimesed visiidid lähinaabrite juurde põhjas ja lõunas, aga täpsemad otsused tehakse järgmisel nädalal, kui president on ametisse kinnitatud. "Täpsem kava ei ole hetkel paigas. Samamoodi keeruline on midagi öelda Ukraina kohta," märkis Linnamäe. Ametisse määratud president otsustab välisvisiidid koostöös oma meeskonna, kantselei ja välisministeeriumiga.