President Kaljulaid keskendus riigikõnes empaatiale, võrdsusele ja efektiivsusele – kolmele märksõnale, millele on üles ehitatud Eesti kampaania ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikme 2020-2021 kohale kandideerimiseks. Riigipea kinnitas, et Eesti on solidaarne kõigi nendega, keda mõjutavad konfliktid, terrorism ja vägivaldne ekstremism. „Me sirutame omalt poolt abikäe humanitaarabiga, praktiliste nõuannetega, aga ka rahuvalvajatega, seda nii Aafrikas kui ka Lähis-Idas. Me teeme, mida saame, ometi on tunne, et seda pole kunagi piisavalt,” lisas president Kaljulaid.

“Oleme siin, selles saalis võrdsed. ÜRO roll on selle võrdsuse tagamine, reeglitel põhineva maailmasüsteemi säilitamine. Me sõltume üksteisest,“ lausus Vabariigi President, lisades et progress pole võimalik polariseerumise, killustumise ja tribalismi tingimustes vaid debattide ning ühiste lahenduste otsimise teel.

„Empaatia algab kodust. Kui tahame hoolida teistest, peame kõigepealt hoolima iseendast, samuti inimestest ja keskkonnast meie ümber,“ lausus president Kaljulaid ning lisas et empaatiast on lihtne tuletada tõhusust, kui me tõesti soovime midagi ära teha. „Meie maakera ei suuda rohkem tasuta sõitjaid välja kannatada. Ei suuda taluda rohkem käte väänamist, et „ei saa”. Rohkem tegevusetust. Rohkem hetke mugavuste taha peitumist – et unustada ära, millises seisukorras jätame selle maailma oma lastele. Tegutsegem siis individuaalselt ja kollektiivselt. Täna. Iga päev,“ sõnas Vabariigi President.