"Ootan igalt parlamendierakonnalt avalikku ja ametlikku seisukohta, millest saab rahvas aru, kellele loeb õigusriik, inimelu ja põhiseadus," lisas Ilves.

Täna öösel pandi Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas Vao külas põlema varjupaigataotlejate majutuskeskuse välissein. Päästjate kohale saabudes olid inimesed majast evakueeritud, suitsu tuli maja otsaseina fassaadi alt. Tulele pandi piir kella 04.52ks.

Varjupaigataotlejate majutuskeskuse põlengu asjaolude selgitamiseks alustati ka kriminaalmenetlust.

Rakvere politseijaoskonna juht Indrek Link ütles, et kuigi keegi juhtunu käigus vigastada ei saanud, on tegemist äärmiselt tõsise vahejuhtumiga. „Majas oli põlengu tekkimise ajal üle poolesaja inimese, kellest 13 on lapsed. Seega võinuks juhtumi tagajärjed olla väga rängad.“

Sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Jevgeni Ossinovski mõistis täna juba sügavalt hukka Vaos toimunud pagulaskeskuse süütamise.

"Pagulased on inimesed, kes on saanud rahvusvahelise kaitse. Kaitse surma, tagakiusamise, vägistamise ja piinamise eest. Kaitse seal, kus nende inimväärikus ja –õigused on kaitstud, kus nad saavad olla inimesed," kirjutab Ossinovski oma Facebooki lehel.

"Minu Eesti on selline riik, kus igale inimesele tema päritolust ja usutunnistusest sõltumata on selline elu tagatud. Minna pagulaste elu kallale on räige metslus, millele ei saa olla ühtegi õigustust ega vabandust," lisab Ossinovski.

Ka peaminister Taavi Rõivas ütles Twitteris, et enam kui 50 inimese kodu süütamine on jõhker kuritegu, millele ei ole mitte mingisugust õigustust ning eurosaadik Urmas Paeti sõnul tuleks Vao varjupaiga süütamisse suhtuda väga tõsiselt.

Vabaerakonna fraktsiooni aseesimehe Andres Ammase sõnul on Vao pagulaskeskuse süütamine ilmselt vihakuritegu või provokatsioon, mis on seadnud kümnete süütute inimeste elud ohtu.