President Ilvese kantselei ülemana töötanud, varem EASi turismiarendamise meetmete hindamiskomisjoni liige olnud Siim Raie ütles täna TV3 saates „Kolmeraudne“, et president Ilvesel oli kuni lahutuseni plaan jätkata Ärma talu majandustegevusega pärast ametiaja lõppu.

Raie ütles, et kui väita, et ta oli Ärmale antud toetusega seotud, võib öelda ka, et ta oli seotud sadade toetust saanud projektidega.

EAS-ile käis Raie enda sõnul selgitamas, et asjaolud, millega seoses toetusleping on katkestatud, on jätkuvalt olemas, oli tema töö ning lisas, et president Ilves pole tuntud oma olmelise administratiivvõimekuse poolest.

„Küll aga tuleb raputada tuhka pähe, et kantselei ei ole olnud väga veenev selle selgitamises,“ ütles Raie ja lisas, et samas, kui seda oleks üritatud teha, siis oleks ajakirjanike huvi kadunud kolmanda sõna juures ja neid ajakirjanikke, kes oleks viitsinud süveneda, pole ta kohanud. Ta leidis ka, et meedias pole kajastatud, kes tegi EAS-is Ilvese kohta 10 protsendi tagasi maksmise otsuse ja miks see tehti. „1,5 aastat jõuti seda projekti ellu viia ja president Ilves on kinni maksnud kõik kohustused niipea, kui need talle esitati,“ selgitas ta.

„Mida tasuks vähem vaadata, on „Kaardimaja“,“ ütles Raie ja selgitas, et kõik arvavad, nagu oleks Toomas Hendrik Ilves osav skeemitaja, kellel on kogu Eesti taskus ja ta suudab kõike ette näha. „Fantaasiamaalimast, mida osad nimetavad reaalpoliitikaks, võiks tulla inimlikkuse juurde. Toomas Hendrik Ilves ei ole valetaja, meil on selliseid välis- ja julgeolekupoliitika talente vaja,“ ütles ta ja nimetas kogu teema üle arutlemist ebaviisakaks.

2006. aastal osales EASi turismiarendamise meetmete hindamiskomisjonis ühe liikmena Siim Raie, kes toona esindas kaubandus- ja tööstuskoda, kuid aastatel 2011-2015 töötas president Ilvese kantselei direktorina. Seega kuulus Raie komisjoni, mis kõigepealt andis OÜ Ermamaale 190 000 eurot toetust ning hiljem aitas Evelin Ilvesel EAS-i tagasinõudeotsusega seonduvaid asju ajada.