Ajaloolane Toomas Hiio kõneles kokkusaamisel instituudi senisest tegevusest. „Siiani on keskendutud Nõukogude-aegsete arhiivimaterjalide läbitöötamisele vastavalt instituudi uurimisprogrammile,” ütles ta.

Hiio sõnas, et uuritud on inimestele kehtestatud piiranguid, mille juurde kuulusid Nõukogude Liidu passisüsteem, sovetliku ideoloogia rakendamine hariduse lahutamatu osana kõigis vanuserühmades ja kõigil erialadel, aga ka Eesti territooriumil asunud vangilaagrid. “Mälu instituudi üheks ülesandeks on olnud osalemine samalaadiliste uurimiskeskuste üleeuroopalises koostöös,” lisas Hiio.

Instituudi esimesed uurimistulemused avaldatakse ajakirja Tuna erinumbris, mis ilmub detsembris.

Tartu ülikooli vanemteadur Maria Mälksoo andis ülevaate Cambridge’i ülikooli juhtimisel tegutsevast rahvusvahelisest kollektiivse mälu uuringuprojektist „Memory at War”. Projekt keskendub ajaloolise mälu küsimustele Ida-Euroopas, aga ka nn mälusõdadele.

Tänasel kohtumisel Kadriorus osalesid justiitsminister Rein Lang, Eesti mälu instituudi nõukogu liikmed Rein Kilk, Hannes Tammjärv ja Leon Glikman ning nõukogu esimees Tiit Sepp, samuti Meelis Maripuu ja Toomas Hiio mälu instituudist.