„Meil on vaja rohkem õppusi,“ ütles Ilves CNN-ile. „Me leiame, et otsus suurendada õhuturbelennukite arvu piirkonnas on väga hea. Aga võttes arvesse ebakindlust, mida me näeme idas, ja selliseid tegusid, mida me oleme näinud idas, peame me tagama, et teised mõistavad, et see ei ole miski, millega mängida.“

Amanpour küsis president Ilveselt, mis on tema arvates Venemaa presidendi Vladimir Putini eesmärk.

„Me oleme nüüd uuel territooriumil. Reegleid on rikutud,“ vastas Ilves.

Venemaa sekkumine Ukrainas ja territooriumi annekteerimine on Ilvese sõnul pärit sellisest stsenaariumist, mida nähti viimati enne Teist maailmasõda.

„Nii et see muudab meie jaoks väga keeruliseks olla päriselt võimeline arvama, mis toimub ühe või teise isiku peas,“ ütles Ilves.

„Propaganda, mis lähtub Kremlist nii Balti riikide kui Ukraina või tegelikult ka Ühendriikide puhul, on tasemel, mida me ei ole tegelikult näinud alates 1950. aastatest,“ nentis Ilves.

Ilvese hinnangul viivad Putini tegevuse tagajärjed langusele, mida on juba Venemaa majanduses näha. Euroopa Liit laiendab tõenäoliselt järgmisel riigipeade kohtumisel sanktsioonide ja sanktsioonide alla kuuluvate isikute nimekirja.

Amanpour küsis, kas sellest piisab, et Putinit heidutada.

„Me ei tea,“ vastas Ilves. „See ongi meie probleem.“

President Putini tegevust ei ole Ilvese sõnul võimalik mõista, nii nagu me mõistame üldiselt riikide käitumist, sest me oleme arendanud selle mõistmise välja viimase veerandsaja aasta jooksul.

„Seda on ausalt öeldes raske ennustada,“ ütles Ilves. „Aga nii kaua, kuni me arvame, et... käitumisreeglid on enam-vähem arusaadavad, võiks arvata, et seda tüüpi sanktsioonidel on mõju.“