"Kas olete oma valijatele järjekindlalt selgitanud, mis on ESMi tegelik sisu?" küsis president riigikogu liikmete käest. "Kui selgitused oleks olnud piisavad, ei oleks taolisi laialt levinud eksiarvamusi."

Presidendi sõnul on Eestile kasulik euroalasse kuulumine. Meil ei ole võimalik müüa kaupu oma partneritele, kui nad on pankrotis, toota ei ole mõtet, kui ei ole kellelegi müüa ja kui toota ei ole mõtet, siis ei ole tööd, selgitas president lühidalt majandusmudelit.

President muretses oma kõnes sellepärast, et rahvas hakkab arvama, et võim on mingi kartell. Ta viitas erakondade rahastamise süsteemile.

Presidendi sõnul on umbusku ja pettumust lubamatult palju ja ta jälgib oma sõnul murega Eestis toimuvat. "Vahel tundub, et eesmärgiks pole enam riigi eest seismine, vaid püütakse teineteisele haiget teha meelega," kõneles ta.

"Nii nagu Eesti on oma, on kogu Euroopa oma ja sellesse tuleb suhtuda hoolega," lausus Ilves.

President tõi välja, et kui riik kodanikega ei arvesta, siis on see kahepoolne. "Kui vabad kodanikud ise midagi ette ei võta, öeldes, et "ah mina küll poliitikaga ei tegele", siis jääbki meie eest ostustajate arvamus ainuõigeks," kõneles Ilves.