“Expo tänavune peateema on toit ja kus siis veel rääkida toidust kui naudingust, kui mitte Itaalias. Samas tuleb tõdeda, et nälg on paljudes paikades tõsine probleem ja see on kogu maailma jagatud vastutus, isegi kui lahendused on kohalikud,” nentis president Ilves avakõnes.

“Enamus toitu kasvatatakse, töödeldakse, müüakse ja süüakse piirkondlikult, mis tähendab, et me peame riikidena toetama maapiirkondi, sealset taristut ja infotehnoloogia arengut, et väiksematel tootjatel oleks ligipääs suurematele turgudele,” lisas Eesti riigipea.

Samuti on president Ilvese sõnul mitmetes riikides järjest suuremaks probleemiks inimeste rasvumine, ülekaal ja toiduallergiad. Riigipea hinnangul tuleb tõsiselt panustada toitumisega seotud tarbijateadlikkuse tõstmisse.

Kõlava aplausi ja riigipea tänusõnadega tervitati Itaalias ca 750 kilomeetrit läbinud Exporide nimetuse alla koondunud eestlastest rattureid, kes saabusid Expole, et toimetada tänase päeva puhul kohale sinimustvalge lipp.

Itaalia aseriigisekretär Ivan Scalfarotto pakutud lõunasöögil tõstatas Eesti riigipea Vahemere ebaseadusliku rände teema, tõdedes, et Euroopa Liidu riigid peavad olema solidaarsed liikmete suhtes, kes on kõige suurema surve all. President Ilves ja aseriigisekretär Scalfarotto tõdesid ühiselt, et Euroopa Liidu ida- ja lõunanaabrusest tulenevaid ohte tuleks adresseerida terviklikult.

Eesti paviljoni tänavusteks märksõnadeks on põhjamaine nutikus, puhas toit ja loodus, silmapaistev disain ja maailmatasemel muusika eesotsas Arvo Pärdiga.

Eesti uksed on Itaalias poole aasta jooksul – maist kuni oktoobri lõpuni – avatud kümnetele miljonitele inimestele sadadest erinevatest riikidest. Eesti on ühtlasi ainus Expol osalev Põhjamaa riik.

Ettevõtetest on esindatud näiteks Snakefloorsi ja Bolefloori põrandad. Reliefwallsi seinakatted, Borgi diivanid, Renard mootorratas, Viksi jalgratas ning Estonia klaver.