President Ilves, kes nooruses oli ka metsatuletõrjuja, kinnitas, et teab, mida tähendavad pikad ja öised vahetused ning kuidas lõhnab suitsust läbipaistmatu õhk, kus midagi ei ole hingata, vahendas pesidendi kantselei avalike suhete osakond.

Pöördudes priitahtlike pritsimeeste poole, ütles riigipea: “Kuid teie vastutus on seda suurem, et teie vastutate vabatahtlikena tuhandete inimeste turvalisuse ja elude eest. Paljudes Eesti väikestes kohtades saavad inimesed ju esmalt loota vaid teie ja ainult teie kiirele abile õnnetuse korral. See on raske kohustus, mis nõuab erilist julgust ja valmisolekut. Vabatahtlike tuletõrjujatena olete riigile headeks ja vajalikeks partneriteks ning teil on oluline roll Eesti sisejulgeoleku, meie inimeste turvalisuse tagamisel.”

President Ilves rõhutas, et just riigi kohus ja kohustus on hoolida meie siseturvalisusest parimal viisil, sest selles valdkonnas pole kohta poolikutel rehkendustel.

“Me kas suudame oma inimesi kaitsta ja päästa tuleõnnetustest või me ei suuda seda,” sõnas ta.

Tänavu on tulekahjudes hukkunud 39 inimest. Eelmisel aastal kokku aga 69 inimest. Viimaste aastate rängim tulekahju puhkes veebruaris Haapsalus, milles hukkus 10 last.