“Eesti ja Ühendriigid on liitlased maailma tugevaimas sõjalis-poliitilises organisatsioonis, me oleme liitlased ka konkreetsetes sõjalistes operatsioonides, milleks praegu on Afganistan,” ütles president Ilves.

“Eesti ja USA sõdurid lähevad sõtta oma riigi, turvalisema maailma ja meie liitlaste eest. On riigi kohustus hoolida oma sõduritest siis, kui nad on lahinguväljal, andes neile parim võimalik varustus ja relvastus ning siis, kui nad on kodus tagasi. Eriti puudutab see sõdureid, kes on oma riigi eest võideldes haavata saanud,” sõnas Eesti riigipea.

Ta tõdes, et eelkõige on see kaitseministeeriumi ja sõjaväe kohustus, kuid lisas: meie sõdurid peavad tundma kogu ühiskonna tuge.

President Ilves nimetas imetlusväärseks, mida teevad Walter Reedi haigla meedikud, aidates jalule – ja seda sõna otseses tähenduses – raskelt haavatud sõdureid.

“Teilt on palju õppida, ka Eestil, sest kümne aastaga on Iraagis ja Afganistanis saanud raskelt haavata ligi sada meie kaitseväelast, kellest paljud vajavad jätkuvalt riigi tuge. Kaitseministeerium on asunud toetama kaasaegse sõjaväemeditsiini arendamist ning loodan, et peagi leiavad Walter Reedi haiglasse tee teie Eesti kolleegid,” ütles president Ilves.

Varem on Eesti riigipea külastanud ka Tallinna Magdaleena haiglas haavatud kaitseväelaste ravikeskust ja Birmighami haiglat Inglismaal, kus on ravil Afganistanis raskelt haavatud Eesti sõdurid.