“Vaatamata üleilmse majanduskriisi ränkadele tagasilöökidele on Eesti tõestanud oma kuulumist nende riikide hulka, kus hinnatakse põhimõtet, et riik ei saa võtta võlgu tulevastele põlvkondadele, kus oleme hoidnud eelarvepuudujääki ja riigivõlga kontrolli all,” ütles president Ilves oma tervituskõnes paarisajale kaasmaalasele.

“Selle tulemusena liitub Eesti järgmisel aastal euroalaga, mis välistab edasiseks kõik kuulujutud meie oma raha devalveerimise osas ning annab kindlustunde kõigile investoritele,” ütles Ilves.

Riigipea tutvustas oma kõnes ka ettevõtlusorganisatsioonide ja EASi koostöös käivitatud programmi “Talendid koju”, mille sihiks on erinevatel põhjustel Eestist lahkunud kaasmaalaste kaasamine Eesti ühiskonna ja ettevõtete tuleviku kujundamisse.

“See pole enam abstraktne üleskutse oma ajaloolisele kodumaale naasmiseks. Programmi sihiks on vahendada Eesti ettevõtjate tööpakkumisi ja koostöövõimalusi kõigile neile, kes tahaksid oma oskusi ja teadmisi Eesti huvides kasutada,” ütles president Ilves.

Eilehommikusel külaskäigul New Yorgi eesti kooli keskendus riigipea ja kooliõpetajate jutt võimalike riigi toetusprogrammide arengule, muu hulgas ka eesti keele ja kultuuri vahendamiseks vajalike õpikute kohandamisele vastavaks kaasmaalaskonna vajadustele.

“New Yorgi eesti koolis käib tänavu rohkem lapsi — ligi 60 — kui õige mitmel varasemal aastal. Kui võtame arvesse ka Brüsselis töötava Eesti rahvusvahelise kooli ja kõikjal mujal maailmas väljaspool Eestit õppivad Eesti lapsed, siis tasub mõelda konkreetselt nende vajadustele ja kultuurikeskkonnale vastavate eriõpikute ja näiteks e-õppe programmide koostamisele,” lisas Eesti president.