Kohtumisel Jordaania kuninga Abdullah II-ga tunnustas Ilves kõrgelt Jordaania aktiivset rolli Lähis-Ida poliitilistes arengutes, eriti tegutsemist Lähis-Ida konfliktile lahenduse leidmisel. Ilves ja Abdullah II kõnelesid ka Eesti-Jordaania järjest tihedamateks muutuvatest suhetest.

“Eestile on tähtis otsesidemete loomine Jordaania ettevõtluse edendajatega,” ütles president. “Mul on hea meel, et Jordaania on huvitatud Eesti põlevkivienergeetikaalastest kogemustest.”

Kuningas Abdullah II väljendas suurt huvi Eesti e-valitsuse kogemuse vastu, mis võiks aidata Jordaania kaheksa aastat kestnud samasuunalisi pürgimusi.

President Ilves kordas kutset Jordaania kuningale külastada Eestit, Abdullah II kinnitas, et ta on huvitatud koos esindusliku äridelegatsiooniga Eesti-visiidi korraldamisest.

Eesti riigipea kohtus ka Iraagi asepresidendi Adil Abd Al-Mahdi’ga. “Loodan, et üldiselt paranenud julgeolekuolukord Iraagis võimaldab keskenduda riigi tsiviilsele ülesehitamisele,” ütles Ilves, meenutades, et Eesti kaitsevägi osaleb NATO Iraagi-treeningmissioonis ja praegugi viibib Tallinnas Eesti Diplomaatide kooli ja välisministeeriumi korraldatud kolmenädalasel koolitusel kümme Iraagi diplomaati.

“Oleme valmis tutvustama ka Iraagile Eestis väljatöötatud e-lahendusi – e-valitsust, X-teed, ID-kaardi projekti,” ütles Ilves, lisades, et Eestis on ettevalmistamisel koostöö ka näiteks Palestiina omavalitsusega, kes soovib rakendada meie andmebaaside kasutamise kogemusi.

Ilves kinnitas kohtumisel Araabia Ühendemiraatide väliskaubandusministri Sheikha Lubna Al Qasimiga, et lisaks tihenevatele majandus-, kultuuri- ja turismikontaktidele kahe maa vahel on Tallinn huvitatud ka poliitiliste suhete tihendamisest ning selleks vajaliku lepingulise baasi loomisest.