President keskendus oma kõnes inimõiguste, korruptsiooni, õigusriikluse ja heade valitsemistavade ning infotehnoloogiliste lahenduste olulisusele kestliku arengu saavutamisel.

President Ilves rõhutas, et probleemid, millega globaalsel tasandil silmitsi seisame, on keerulised ja omavahel seotud - see puudutab nii sõjalisi konflikte, sunnitud rännet, nõrku majandusi ja korrumpeerunud valitsusi, aga ka kehva haridust ja kliimamuutusi. Seega peitub Eesti riigipea sõnul lahendus kõikehõlmavas lähenemises, mitte üksikprobleemi lahendamises.

“Ühiskonna areng on ennekõike valitsuse kätes. Tugev ja demokraatlik valitsus tagab õigusriigi toimimise, võitluse korruptsiooni vastu, inimõiguste kaitse, sõna- ja internetivabaduse ning võimaluse meedial ja sotsiaalmeedial sõltumatult tegutseda. Riikide tasandil kestliku arengu eesmärkides kokku leppimine peab tähendama nende kaudu reaalsete muutuste – majanduslike, sotsiaalsete ja keskkondlike - elluviimist,“ ütles president Ilves.

President Ilves rõhutas oma sõnavõtus ka infotehnoloogia rolli ühiskonna arengus. “On aeg, et riigijuhid tunnistaks infotehnoloogia potentsiaali. Eesti on kinnituseks, et tehnoloogilised lahendused on majanduskasvu ja inimarengu kandvaks jõuks,” märkis riigipea.

Kestliku arengu eesmärkide vastuvõtmisega on riigid esimest korda ajaloos kokku leppinud ühistes prioriteetides, sõltumata riigi arengutasemest.

Eestile on oluline, et alates 2016. aastast kehtima hakkavad eesmärgid arvestavad põhimõtetega, et inim- ja majandustegevus peavad toimuma looduskeskkonna seatud piirides. Eesmärkide läbivate põhimõtetena on Eesti jaoks tähtsad demokraatia, inimõigused, head valitsemistavad, õigusriik, mittediskrimineerimine ja sooline võrdsus.