Eesti riigipea osaleb rahvusvahelise välis- ja julgeolekupoliitika aastasündmuse, Müncheni julgeolekukonverentsi mitmetel Euroopa julgeolekule, majanduse tulevikule, rändekriisile ning IT-arengule ja küberjulgeolekule pühendatud aruteludel, teatas presidendi kantselei.

President Ilves kõneleb julgeolekukonverentsi korraldajate kutsel 120 poliitika- ja majanduselu tippkujundajatele nn Euroopa õhtusöögil, kus ta räägib oma vaatest Euroopale ja kriiside ületamisest. Samuti on Eesti riigipea kutsutud arutlema teemal „Vabakaubandus, heaolu ja julgeolek“.

Konverentsi eel ilmunud Müncheni julgeolekuraport iseloomustab praegust julgeolekupilti sõnadega „piirideta kriisid, hoolimatud korrarikkujad, abitud valvurid“.

Müncheni julgeolekuraport, mis on kättesaadav http://bit.ly/20oGSYI , tsiteerib alustuseks just president Ilvest, kelle sõnul on külma sõja järgne rahu ja stabiilsuse periood möödas: „Rääkides Euroopa Liidu puudulikust reageeringust migratsioonikriisile, natsionalismi tõusust Euroopas ja Venemaa agressiivsusest, tuletas Eesti president Toomas Hendrik Ilves hiljuti meelde hirmsa mineviku tonte. "Me siseneme „madalasse ebaausasse kümnendisse“,“ lausus Ilves viidates W.H. Audeni luuletusele "1. september, 1939". Eriti Lääne poolt vaadates tundub, et maailm on tõepoolest kõige hullemas seisus külma sõja lõpust saadik. Ülekoormatud, vahetevahel abitud valvurid on vastakuti piirideta kriisidega ning tugevate, hoolimatute korrarikkujatega.“

Eesti riigipea delegatsiooni Müncheni 52. julgeolekukonverentsil kuuluvad ka välisminister Marina Kaljurand ja välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler, suursaadik Kyllike Sillaste-Elling. Konverentsil osaleb ka Ieva Ilves kui küberjulgeoleku ja idapartnerlusriikide tunnustatud ekspert.

Müncheni julgeolekukonverents, iga-aastane Atlandi-ülene olulisim julgeoleku- ja välispoliitika foorum, toob tänavu kokku üle 20 riigipea ja valitsusjuhi, paljud kaitse- ja välisministrid kogu maailmast, kümned üleilmsete suurettevõtete juhid. Münchenisse peaksid sõitma ka Soome president Sauli Niinistö, Poola president Andrzej Duda, Ukraina president Petro Porošenko, Prantsuse peaminister Manuel Valls, Iraagi peaminister Haider al-Abadi, Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, Ameerika Ühendriikide riigisekretär John Kerry, Prantsuse välisminister Laurent Fabius, Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier, Venemaa välisminister Sergei Lavrov, Briti kaitseminister Michael Fallon.