“Euroopa Liidu ühtne põllumajanduspoliitika peaks jääma, õigemini muutuma tõesti ühtseks ja ühiselt rahastatavaks poliitikaks,” ütles Eesti riigipea.

“Tänane otsetoetuste süsteem ei ole kestlik ja moonutab Euroopa Liidu sisest konkurentsi,” rõhutas president Ilves. “Me ei saa nõustuda olukorraga, kus otsetoetuste tasemed põllumajanduses erinevad liikmesriikide vahel kuni kuus korda.”

On ebamoraalne ja ebaõiglane, et kui eurotsoonis võtavad kõik liikmesmaad ühesuguse vastutuse, siis samal ajal saab osa neist kordades suuremaid toetusi, kuigi ühisturus maksavad traktorid, väetised ja viljaseeme enamvähem ühepalju, kõneles Eesti riigipea.

President Ilvese sõnul soovib Eesti, et Euroopa Liidu otsetoetused täidaksid tõepoolest neid eesmärke, mida ühiskond ehk maksumaksja vajab ning mille eest on ta nõus ka maksma. See tähendab näiteks maaelu arengu poliitikale suurema rõhu panemist.

President Ilvese ja peaminister Reinfeldti kohtumisel räägiti pikemalt ka Läänemere strateegiast kui võimalusest muuta kogu piirkond ja selle riigid edukamateks ja dünaamilisemateks ning energiajulgeolekust, kus Eestile on oluline Euroopa Liidu veebruari ülemkogu otsus energiasaarte kaotamisest aastaks 2015 ning võimalus kasutada isoleeritud piirkondade ühendamiseks osaliselt Euroopa Liidu eelarvet.