"Pean parlamentaarset valitsemiskorda Eesti oluliseks väärtuseks ja tugevuseks. Riigikogule lisab tugevust tema liikmete eetiline ja avalikkusele selge tegutsemine," rääkis Ilves.

Kuna Euroopa Nõukogu korruptsioonivastase komitee GRECO järgmine hindamisring on suunatud parlamendiliikmete korrupeerumise ennetamisele ning käsitletakse ka eetikakoodekseid ja üldse eneseregulatsiooni võimalusi, räägiti tänasel kohtumisel Kadriorus ka Riigikogu eetikakoodeksi koostamisest.

Vastates korruptsioonivastase komisjoni esimehe Andres Anvelti küsimusele, kes riigipea arvates peaks koostama parlamendiliikmete eetikakoodeksi, ütles president Ilves: “Minu jaoks on selge, et oma liikmetele saab seada käitumisreeglid ainult riigikogu. Seega – eetikakoodeksit ei saa koostada keegi teine.”

Riigipea sõnul oleks aga loomulik, et riigikogu kaasaks sellesse töösse vabakonna esindajaid ja eksperte, kuna taoliste käitumisjuhiste läbimõtlemine on oluline kogu ühiskonnale, mitte ainult parlamendile.

"Ent olgem enda vastu ausad: eetikakoodeksil on mõju ja tähendus vaid siis, kui sellesse suhtutakse tõsiselt ning kui eetilise käitumise põhimõtete eiramisele järgneb selge hukkamõist," rõhutas president Ilves.

Kohtumisel arutati ka erakondade rahastamise küsimusi, õigusloome heade tavade järgimise ja läbipaistvuse vajalikkust ning Eesti korruptsioonivastase võitluse hetkeseisu.