“Me peame kalliks vabadust oma liitlasi ise valida,” rõhutas riigipea.

Tema sõnul on sümboolne, et BALTOPS, mis treenib Ameerika Ühendriikide merejalaväe ekspeditsiooniüksusi ja mereväge reageerima kriisiolukordadele kogu maailmas, toimub Eestis just 14. juunil – päeval, kui 71 aastat tagasi küüditas okupatsioonivõim siit tuhanded inimesed, kes pidid valikuvõimaluseta alistuma.

“Nüüd on meil valikuvõimalus ja me oleme oma valiku teinud – selleks on demokraatia ja demokraatia kaitsmine, NATO liikmelisus, alliansi usaldamine samavõrd nagu allianss usaldab meid,” kinnitas president Ilves.

Omaaegsest “kinnisest linnast” – NSV Liidu tuumaallveelaevade õppekeskusest ja mereväebaasist – on saanud avatud linn, kus Eesti võtab heal meelel vastu oma liitlasi, kinnitamaks meie liitlassuhet ja usku ühistesse väärtustesse, demokraatiasse, vabadusse, ütles riigipea.

“Paldiski on vaba, Eesti on vaba, meie oleme vabad ning tunnetame oma vastutust seda vabadust ühiselt kaitsta,” tõdes president Ilves.

Ta pidas oluliseks tulevikku pööratud pilku: “Peame seisma selle eest, et NATO käiks ajaga kaasas, täidaks endale võetud kohustusi, keskendumata seejuures pelgalt “targalt” olemisele ja tagades liitlaste kaitse.”