Ilves kohtus täna Kabulis kaitseminister Abdul Rahim Wardaki, NATO juhitud rahvusvahelise julgeolekuväe ISAF komandöri kindral David Petraeus’i, alliansi kõrgeima tsiviilesindaja Mark Sedwilli, ÜRO peasekretäri eriesindaja Staffan di Mistura ja Euroopa Liidu eriesindaja Vygaudas Ušackasega.

Eesti riigipea rõhutas kohtumisel kaitseminister Wardakiga vajadust järjest rohkem tegeleda Afganistani armee ja politsei koolitamisega ning üleüldse Afganistani omavastutuse suurendamisega, ka omavalitsuste tasandil.

“Eesti teab oma kogemusest, kui keeruline on kaasaegse sõjaväe ja tugeva politsei ülesehitamine. Selleks kõigeks on vaja pühendumist, vahendeid, kannatlikkust ja aega, eriti Afganistanis, kes teeb seda kõike sõjaolukorras,” ütles president Ilves kaitseminister Wardakiga kohtudes.

“Afganistani julgeolekujõud muutuvad järjest tulemuslikumaks, ka järjest jõulisemaks partneriks rahvusvahelisele stabiliseerimisväele. Loodame, et teie armee- ja politseiüksused suudavad riigi mitmes piirkonnas võtta vastutuse julgeoleku hoidmise eest enda õlule,” sõnas Eesti riigipea. Eesti kaitseväelased teenivad Lõuna-Afganistanis kõrvuti Afganistani armee- ja politseiüksustega, jagades nendega ühte patrullbaasi.

Kohtumistel ÜRO peasekretäri ja Euroopa Liidu eriesindajatega pidas president Ilves tähtsaks kõigi Afganistani panustavate rahvusvaheliste organisatsioonide väga tihedat koostööd.

“ÜRO, Euroopa Liidu ja NATO kohapealne koordinatsioon ja infovahetus rahvusvaheliste panustajate vahel on silmnähtavalt paranenud,” kinnitas Eesti riigipea. “ÜRO ja Euroopa Liidu Afganistani-missioonid on teinud suurt tööd välisriikide tsiviilpanuse ühtlustamisel, mis üha rohkem lähtub Afganistani keskvõimu ja provintsivalitsuste prioriteetidest.”

Mida ühtsemad me rahvusvaheliselt oleme, seda tugevamad me oleme, ütles president Ilves.

Ta rõhutas tsiviilprojektide tähtsust mitme aastakümne pikkusest sõjast väsinud Afganistani inimeste elu parandamiseks, tuues näiteks Eesti tegevuse Helmandi provintsi tervishoiusüsteemi koordineerimisel. Samuti pidas president Ilves üldise olukorra leevendamisel oluliseks mõõdukama osa Talibani liikmete ja mässuliste reintegreerimise programmi, mille algatas Afganistani valitsus ja mida toetavad nii ÜRO, Euroopa Liit kui ka NATO.

Nii ÜRO peasekretäri eriesindaja Staffan di Mistura kui ka kindral Petraeus tunnustasid kohtumisel president Ilvesega Eesti kaitseväelaste ja tsiviilekspertide tegutsemist strateegiliselt olulises, ent samas väga ohtlikus piirkonnas Afganistani-Pakistani piirialade lähedal.

“Riigid, kelle vastutusaladel turvalisuse hoidmine ja kaitsmine esimesena täielikult Afganistanile üle antakse, peaksid leidma võimalusi panustada ohtlikumatesse operatsioonipiirkondadesse või märkimisväärselt suurendama tsiviilpanust,” ütles Eesti riigipea kohtumisel ISAF-i juhtidega. “Eesti jätkab rahvusvahelistesse julgeolekujõududesse panustamist senisel tasemel ja piiranguteta, seni, kuni see on vajalik ja oodatud.”