"Oma kaitseväelastele, et neil oleksid parimad tingimused nii kodus väljaõppel kui ka välismissioonidel," ütles president.

See tähendab presidendi sõnul parimat väljaõpet, parimaid elu- ja olmetingimusi, parimat varustust ja relvastust.

"Kaitseväelastele keskendumine ja kaitseväe tõhusamaks muutmine oleks üks õigustus kaitsekulude kasvule olukorras, kus paljud tsiviilelu valdkonnad tunnevad jätkuvalt eelarve pitsitust," rääkis Ilves.

President Ilves meenutas, et praegu käib töö kaitseväe uue pikaajalise arengukava koostamisel ning see peaks peagi andma vastuse, milliseid võimeid ja millises ulatuses Eesti riigikaitse järgmise 10 aasta jooksul vajab.

Kõneldes Eesti kaitseväelaste osalemisest NATO operatsioonil Afganistanis, tõdes president Ilves, et meie jalaväekompanii on seal ühes keerulisemas ja ohtlikumas piirkonnas.

"Eesti sõdurid on vaprad ja pühendunud, kindlad liitlased NATO partnerile. Meie kaotused on olnud valusad," ütles riigipea. "Nüüd, kui allianss annab järjest julgeolekuvastutust üle Afganistani võimudele, tuleb meil hoogustada mõttetööd, millistel tingimustel ja ajaraamis peaks Eesti kaitsevägi Afganistanist väljuma."

Viru pataljoni ülem major Janno Märk ja staabiülem major Erkki Roosnurm tutvustasid president Ilvesele väeosa ning tankitõrjujatest ajateenijate väljaõpet.

Riigipea sõnul on Viru pataljon kaasaegselt mõtlevate ja tegutsevate ohvitseride juhtimise all Eesti kaitseväe üks võimekamaid väeosi, kus ajateenijad õpivad headeks sõduriteks, vahendas presidendi kantselei avalike suhete osakond.