Kohus saatis praeguseks 34-aastase Reena Vaikla üheksaks aastaks vangi 2016. aasta märtsis retseptiravimite korduva välja petmise eest.

Süüdistuse järgi veenis naine perearste välja kirjutama ainult retsepti alusel väljastatava psühhotroopse ravimi digiretsepte. Pärast seda käis naine linna erinevates apteekides ja omandas enda tarbeks vähemalt 50 erineva isiku andmeid kasutades ühtekokku 295 karpi ehk kokku 5890 psühhotroopsete ravimite tabletti.

President vähendas naisele mõistetud vangistust kuue aasta peale ning nüüd on tal võimalus vanglast vabaneda enne tähtaega. Selle üle otsustab kohus.

Naisele mõisteti 2016. aastal pikk vangistus, sest ta oli samalaadsete kuritegude eest varemalt kaks korda süüdi mõistetud. Kuna tal oli kolm väikest last, lükati tema karistuse kandmise aeg edasi. Naine jätkas pettust ning kolmandal korral kohus enam karistuse kandmise aega edasi ei lükanud.

Vaikla on Reformierakonna liige. Eesti Päevaleht kirjutas Vaikla petuskeemidest ja teistest karistatud reformierakondlastest 6. veebruaril artiklis "Kriminaalipaanika pani Reformierakonna enda liikmete hulgast kurjategijaid otsima. Neid leiti ligi pool tuhat".

Vaikla kohta kirjutas artikkel järgmist:

"Reena Vaiklat karistati varguse eest kriminaalkorras eelmisel kümnendil neli korda. 2010. aastast leidis Vaikla aga endale uue niši. Koos endast 20 aastat vanema Terje Vaiklaga pettis ta perearstidelt välja narkootilise toimega ravimeid. Vaiklad kasutasid võõraste ees- ja perekonnanimesid ja isikukoode ning veensid perearste välja kirjutama digiretsepte ravimitele nagu Somnols, Xanax ja Imovane. Terje ja Reena Vaikla käisid neid seejärel apteekidest koos välja ostmas. Reena Vaikla palvel käis neid soetamas ka temast 22 aastat noorem, tollal 13–14-aastane R. V. Kokku peteti 97 inimese andmetega välja 668 pakendit psühhotroopseid ravimeid.

2012. aastal pani Reena Vaikla skeemi taas püsti. Samal aastal liitus ka Reformierakonnaga. Koos alaealise R.V-ga pettis Vaikla 50 isiku andmeid kasutades välja ligi 300 karpi psühhotroopseid ravimeid. Vaikla sai karistuseks kuus aastat vangistust, kuid selle täitmisele pööramine lükati edasi 2016. aasta augustisse, kuna tal oli kolm alaealist ülalpeetavat.

Oma kolme aastat vabaduses kasutas Vaikla nii, et võttis perekonnanimeks Kuusekänd ja korraldas ravimipettust edasi. Perearstidelt sai ta sadu võõraid isikuandmeid kasutades digiretseptid ning nende põhjal apteekidest tablette. 2013.–2015. aastani pettis ta välja 657 pakki ja 2015. aasta vältel 245 pakki psühhotroopseid ravimeid. Üheksast aastast on Kuusekännul, endise nimega Vaiklal, vanglas karistust kanda veel kuus."

Tollal kommenteeris Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo, et kurjategijate väljasorteerimisega tegelevad erakonna piirkondlikud organisatsioonid. Midagi enamat erakonna karistatud liikmetega ette ei võetud.