Parlamendil on kavas seadustada presidendi abikaasale esindustasu maksmine. Nn abikaasatasu oleks 30 protsenti riigipea palgast ehk ligi 17 000 krooni. Samuti tahavad poliitikud seada sisse 11 000 kroonini küündiva hüvitise, mida riigipea kaasa saaks pärast oma mehe või naise ametivolituste lõppu juhul, kui ta ei lähe tööle, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lisaks kasvatab presidendi kantselei ja kolme võimupartei koostöös valminud eelnõu toitjakaotuspensioni suurust poole võrra.

Ennekõike puudutab presidendi ametihüve seaduse muutmise eelnõu taasiseseisva Eesti kahte esidaami — aastatel 1992–2001 esimese leedi rolli täitnud Helle Merit ja praegust presidendiprouat Ingrid Rüütlit.

Eelnõu autorid osutavad ka sellele, et tänaseni on esimesed leedid teinud oma tööd sisuliselt tasuta, tuues ohvri oma kutsetööle. “Presidendi abikaasa rolli ootustekohane täitmine eeldab üldjuhul suurel määral loobumist oma varasemast tegevusest ning presidendi kõrval olemist nii visiitide kui ka vastuvõttude ajal,” seisab seletuskirjas.

Esindustasu kõrval pannakse seadusesse veel kirja, et presidendi abikaasale on ette nähtud sekretär ja ametiauto koos juhiga. Kui Helle Meri ajas läbi ilma sekretärita, siis Ingrid Rüütlit aitab alates 2001. aasta detsembrist erasekretär Tiiu Vilimaa.

Ka pakub eelnõu senisest märksa enam kaitset ja hüvesid Kadriorust juba välja kolinud presidendile ja tema perele.