Paari nädala eest muudetud presidendi ametihüve seadus paneb julgestuspolitseile kohustuse kaitsta nii praeguse kui ka eelmise presidendi perekonda. Seetõttu hakkab ihukaitseteenistuses senise 150 inimese asemel tööle ligi 200 politseiametnikku, kirjutab Postimees.

Kindlasti muutub kaitsealuseks praeguse riigipea Arnold Rüütli abikaasa Ingrid Rüütel ja eelmise riigipea, samuti ihukaitse valve all oleva Lennart Meri abikaasa Helle Meri. Veel pole aga selge, kas kaitse laieneb ka praeguse presidendipaari kahele tütretütrele, kes elavad vanavanemate juures.

Küll aga võttis politsei paari nädala eest täiemahulise kaitse alla riigikogu esimehe, andes talle nii isiklikud ihukaitsjad kui ka mehitatud saatemaasturi. Seni oli tähtsuselt teine inimene riigis ihukaitsest loobunud, nii nagu oli otsustanud ka tema eelkäija Toomas Savi.

Lisaks praegusele ja eelmisele presidendile ning riigikogu esimehele kaitseb julgestuspolitsei pidevalt veel peaministrit, aga samuti valvab enam kui pooltsada riigile olulist objekti, mille seas on presidendi kantselei Kadriorus, parlamendi- ja valitsushoone Toompeal, riigipea suveresidents, Lennart Meri ja Arnold Rüütli eramud ning USA saatkond Tallinnas.

Uute ülesannete tõttu vajab julgestuspolitsei aastas veel kümmet miljonit krooni, täiendamaks oma veidi enam kui 50 miljoni kroonist eelarvet.