Toomas Hendrik Ilves kohtus täna hommikul Bukarestis koristustalgute "Let’s do it, Romania!" tuumikuga, kes said oma tegutsemiseks inspiratsiooni Eesti "Teeme ära!" algatusest.

"Teeme ära!" oli algus uutmoodi tegutsemisele," ütles president Ilves. Ta meenutas, et totalitaarsed režiimid, millest nii Rumeenia kui ka Eesti vabanesid, külvasid inimeste vahele usaldamatust ja välistasid vabakondliku tegevuse. "Nüüd tuleb inimesed ühiseks tegutsemiseks uuesti kokku koguda. Me teeme ära, teeme hästi ära. Vabakond on osa meie demokraatiast," rõhutas Eesti riigipea.

Rumeenias toimus esimene "Teeme ära!" prügi koristamise talgupäev 2010. aastal, eelmisel nädalavahetusel osales "Let’s do it, Romania!" talgutel ligi 150 000 inimest.

President kohtus täna ka Rumeenia välisministri Titus Corlăţean'i ja infoühiskonna ministri Dan Nica'ga. Eile kohtus Eesti riigipea Rumeenia presidendi Traian Băsescu, parlamendi Senati esimehe Crin Antonescu ja peaministri Victor Ponta’ga ning kõneles töölõunal Rumeenia Kaubanduskojas, kus julgustas kahe riigi ettevõtjaid senisest tihedamale koostööle, eriti IT vallas.

Ilves austas esimese välisriigi presidendina 1989. aasta revolutsioonis enam kui tuhande tapetud rumeenlase mälestust Taassünni mälestusmärgi juures.

Evelin Ilves külastas koos Rumeenia presidendi abikaasa Maria Băsescu'ga Cotroceni rahvusmuuseumi ja kuulmispuudega laste lasteaeda. Ta käis ka Bukaresti talurahvamuuseumis ning sõitis täna Rumeenia kultuuriloole olulistesse Sinaia kloostrisse ja Pelesi lossi.

Eesti riigipead saatvasse ametlikku delegatsiooni kuulusid veel kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ja "Teeme ära!" esindaja Meelike Hirmo.

Bukarestist lendab president Ilves töövisiidile Molodvasse. Tagasi Eestisse jõuab ta laupäeva õhtul.