Politseijuht Raivo Aeg ja siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Kalev Timberg rääkisid riigikogu riigikaitsekomisjonis presidendilossi kavandatavatest turvameetmetest, mis tulenevad kaitsepolitsei uuest ohuhinnangust, kirjutab SL Õhtuleht.

Selle järgi peaks lossiesist platsi ümbritsema kaitstav perimeeter, sest Aegi ja Timbergi selgituste kohaselt pääseb presidendilossile takistamatult ligi mis tahes ohuallikas, nii et ootamatu ründe korral oleks lossi võimatu kaitsta.

““Tuleb tõdeda, et avatud plats on kindlasti turvarisk. Praegu valvatakse lossi ümbritsevat ala elektrooniliselt ning võimalikule tahtlikule ründele reageerimise kiirus ei pruugi olla piisav,” ütles politseijuht Raivo Aeg SL Õhtulehele. Perimeetrisse sisenemist peab olema võimalik kontrollida ja vajadusel takistada.

Aegi sõnul on politsei presidendilossi väliste kaitsemeetmete täiendamiseks pidanud presidendi kantselei ning muinsuskaitseametiga läbirääkimisi juba 1990ndate aastate keskpaigast. “Paraku ei ole seni leitud kõiki osalisi rahuldavat lahendust, mis vastaks turvavajadusele ja oleks ka miljööväärtuslik.”

Riigikaitsekomisjoni liikmed leiavad, et turvatara või tõkkepuu ei sobi ajaloolisse Kadrioru parki ja kaaluda tuleks rajatisi, mis kohanduksid paremini pargi miljööga (näiteks muudetava kõrgusega maast väljuvad postid), viidates turvaarhitektuuri nüüdisvõimalustele.