Tulviste kampaania taga seisab tuntud personaliotsingu ja juhtimise konsultatsioonifirma Fontes, mida juhib Tõnis Arro, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tulvistet abistab ka suhtekorraldusfirma KPMS. Firma asutaja Henri Käsper ütles, et KPMS on osalenud mõnes ajurünnakus nõuannetega, kuid neil ei ole kindlaid lepingulisi suhteid ja Tulviste suhtekorraldus ei ole nende igapäevane töö.

Oma nõunikeks on Tulviste kutsunud ka kultuuritegelased Ingo Normeti ja Mihkel Muti.

Tulviste kampaaniat juhib valimisvõistluses EELK Tartu Maarja koguduse pastor ja Saaremaa Valjala vallavolikogu esimees Gustav Kutsar, kes asus äsja kampaania koordineerimiseks tööle Isamaaliidu kantseleisse.

Oma nõunikeks on Tulviste kutsunud ka kultuuritegelased Ingo Normeti ja Mihkel Muti.

Toomas Savi presidendikampaaniat veab Raplast pärit Rain Rosimannus, kes on töötanud neli aastat EMORis ning omab seetõttu avaliku arvamuse uurimise töö kogemust.

Seejärel oli Rosimannus president Lennart Meri nõunik. Ta muutus presidendi üheks lähemaks nõuandjaks ja usaldusisikuks, siirdudes siis tööle rahandusministeeriumi minister Siim Kallase nõunikuks.

Peale poliitikute on Savi meeskonna nõunikuks ka näitleja ja lavastaja Mikk Mikiver. ”Ei tea. Eks näis milles ta abi vajab,” lausus Mikiver oma nõuande valdkonna kohta.

Toomas Savi kampaania esialgseks maksumuseks plaanitakse 300 000 krooni.

Kunstnik Aapo Pukk valmistab valimiskampaania käigus presidendikandidaat Peeter Kreitzbergist portree, mis on osa Kreitzbergist vändatavast filmist.

Peeter Kreitzbergi presidendikampaania juhi, Keskerakonna majandusdirektori Elmar Geine sõnul korraldab valimiskampaaniat kogu erakonna büroo.

“Osaliselt on hõivatud Kreitzbergi büroo ja ka riigikogu keskfraktsioon,” lausus ta. Tema sõnul on aktiivselt korraldustööga seotud riigikogu liikmed Sven Mikser, Toomas Varek, Liina Tõnisson, Värner Lootsmann ja Harri Õunapuu.

Kreitzbergi sõnul on ta oma meeskonnaga rahul. “Päris head, kuigi palju neid ei ole — nii kümmekond inimest, kellest neli-viis on aktiivsemalt seotud.” Meeskonna keskmiseks vanuseks pakkus ta 45–50 aastat.

Kreitzbergi sõnul teeb Keskerakond kampaania ajal küll koostööd reklaamifirmaga Idea, kuid suhtekorraldajat nagu Peeter Tulvistel neil pole. “Kui oleks võimalust, siis kasutaks,” nentis Kreitzberg, lisades, et kampaaniaks kavatseb ta kulutada 300 000 krooni.

Kreitzbergi toetaja, kunstnik Aapo Pukk ütles, et otseselt ta kampaaniast osa ei võta. “Vaid nii palju, et tema portree valmimine on osa erakanalile tehtud filmist,” lausus Pukk.

Kreitzbergi toetab ka Vanemuise näitleja Lembit Eelmäe. Küsimusele, miks just Keskerakond ja Kreitzberg, vastas Eelmäe, et nad olid esimesed, kes kutsusid. “Ise poleks läinud, kui poleks palutud,” märkis näitleja.

Andres Tarandi kampaania tarbeks pole Mõõdukad veel spetsiaalset meeskonda loonud ning kampaania üldküsimusi koordineerib erakonna peasekretär Tõnu Kõiv.

Tehniliste tööde jaoks kasutatakse erakonna aparaati. Samal ajal on Tarandi olulisteks nõustajateks tema pojad Indrek ja Kaarel Tarand.

Mõõdukate meediakoordinaator Olari Koppel ütles, et Mõõdukate presidendikandidaat Andres Tarand ega ka erakonna kantselei pole siiani pidanud vajalikuks mingi formaalse valimismeeskonna moodustamist. “See ei tähenda, et juba lähinädalatel selline vajadus tekkida ei võiks.”

Kampaania võimalike nõunike kohta lausus Koppel, et Tarandil on palju toetajaid ja sõpru, kelle poole vajadusel pöörduda. “Nende ring on lai, ületades sealjuures erakondliku kuuluvuse piiri. Siiski oleks ekslik kanda neid mingisse formaalsesse nimekirja ja nimetada neid presidendikampaania meeskonnaks,” lausus Koppel.

Kampaania maksumuseks kujuneb erakonna hinnangul vähem kui 250 000 krooni.

Rahvaliidu peasekretäri Lea Kiiviti sõnul teevad Arnold Rüütli kampaaniat Rahvaliidu büroo koosseisulised töötajad, neid on kokku neli kuni kuus.

“Eelarve veel paigas pole, kuid usun, et raha kulub 100 000–200 000 krooni,” lisas ta.

Kampaaniat aitab Kiiviti sõnul korraldada ka büroo Start Reklaam OÜ.

“Aitame väikseimad kohtumisi maakondades läbi viia,” selgitas Anu Linnas Start Reklaamist. Rüütli tuntumaid toetajaid Kiivit nimetada ei tahtnud. “Paneme alles oma asju ilusti paika, kandidaadi teod räägivad enda eest ja tema näojooni pole piltidel vaja siledamaks teha,” lausus ta.

Rüütel ütles, et erakonnale pole erilist kampaaniat planeeritud. “On ju valimised riigikogus, kus meil on 11 häält ja ei ole reaalne, et kandidaat otse esitada,” lausus Rüütel.

Rüütli sõnul on ta halb igasuguste kampaaniate korraldaja. ”Kogu elu on elatud teist moodi. See periood, kui tuli riigijuhi kohuseid täita, oli karm. Siis olid üritused, millega sai mõjutada totalitaarvõimu,” sõnas ta.

Raha kulutamiseks Rüütli sõnul erakonnal plaani ei ole. “Kui midagi korraldatakse, kohtumisi või midagi, siis võimaluste piires käin,” lausus Rüütel.