Rahvaliidu volikogu otsustas esmaspäeval, et nemad soovivad presidenti valida valijameestekogus. “Arnold Rüütel on tugeva sotsiaalse närviga ja ta on suutnud ühiskonda ühendada. Eestile on vaja presidenti, kes suudab mõista kõiki siin elavaid inimesi, mitte ainult ühte kitsast ühiskonnakihti,” teatas Rahvaliidu esimees Villu Reiljan. Seega pole uut presidendikandidaati tarvis otsida, sest Rüütel on olnud väga hea president, kirjutab Postimees.

Kui sotsi Toomas Hendrik Ilvese või parteitu Jaak Aaviksoo nimi läheb riigikogus salajasele hääletusele, saavad kõik Rahvaliidu ja Keskerakonna saadikud vastuvaidlemist mitte salliva soovituse — sedelid jäävad ristita.

“See on üks võimalus,” ütles Rahvaliidu infojuht Agu Uudelepp. “Presidendivalimistel ei ole mõtet vastu hääletada. Kui tahame valimiskogus oma kandidaadi üles seada, siis ei ole mõtet sedeleid määrida.” Keskerakond seda välja ei ütle. “Miks peaks üldse üles kerkima Ilvese või Aaviksoo nimed?” imestas erakonna peasekretär Kadri Must.

Nii Reiljan kui ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on Rüütliga tema edasistest plaanidest rääkinud. Istuval presidendil ei pidavat hinges midagi selle vastu olema, et Kadriorust rahvast edasi teenida, presidendiproua vaid kõhklevat veidi.

Kui Rüütel teatab oma kandideerimisest, siis Rahvaliit ja Keskerakond ei pane tema kandidatuuri riigikogus üles ja võitlusareen kolib üle Toompealt Estonia saali ehk valijakokku, kus võivad vastamisi olla Rüütel ja Ilves.

Kui Rüütel ei kandideeri, siis on vastamisi Savisaar ja Ilves, kirjutab Postimees. Üks on mees, “kes on kõik taasiseseisvumisaja kannatused kaasa teinud” ja teine see, kes “rasketel aegadel Ameerikas õitsvat elu nautinud”. See on nende erakondade nägemus, kes sedeleid niisama lihtsalt ei määri.

Ilves on aga üsna veendunud, et valiku teevad valijamehed. “On karta, et valijameeste seas käivad teised mängud, kus ähvardatakse ja moositakse eri fondidega, et hääletataks nii, nagu vaja.”.