Jõks on sündinud 1965. aastal Tartus, ta on 51-aastane ning enamik lugejaid teab teda kui endist Eesti Vabariigi õiguskantslerit. Hetkel on Jõks partner ja vandeadvokaat õigusbüroos Sorainen. 2015. aastal valiti ta Eesti Päevalehe, Delfi, Maalehe ja Turu-uuringute AS-i ühise uuringu põhjal Eesti mõjukaimaks juristiks, edestades Aivar Pilve ja Carri Ginterit. Jõksi tutvustavas Eesti Päevalehe loos on välja toodud, et vandeadvokaadi mõju ei peitu niivõrd võidetud kaasustes, kuivõrd avaldatud sõnades. Jõksi südameasjaks on kodanikuühiskonna eest seismine.

Avalikkuse tähelepanu köitvatest kohtuvaidlustest on viimase aja kõnekaim ettevõtja Alexander Kofkini ja raamatu "Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss" autorite vahel. Kofkinit esindas vandeadvokaat Aivar Pilv, raamatu autorite poolel olid esindajateks Allar Jõks, Carri Ginter ja Kädi Sacik-Korn. Kohtuvaidlusest selgus, et raamatus oli Alexander Kofkini kohta esitatud ebaõigeid andmeid ning õigus jäi Kofkinile.

Teine suur tagasilöök oli sügisel, kui Jõks kaotas vaidluses Talviste vs Muuli, kus advokaat Üllar Talviste kaebas Kalle Muuli oma raamatus kirjutatu pärast kohtusse. Kohus otsustas, et Muuli peab Talviste ees vabandama, maksma 5000 eurot valuraha ning tasuma Talviste advokaadikulud ligi 15 000 euro ulatuses. Samuti esindas Jõks kapot aastaraamatuga seotud hagides Mihhail Kõlvart, Yana Toomi ja Mihhail Stalnuhhini vastu. Kui Stalnuhhini puhul lõppes asi Jõksile võiduga, siis Toomi asjas jäi kapo kaotajaks.

2012. aastal esindas Jõks koos Ginteriga Pühajärve põhikooli lapsevanemaid, kes ei olnud rahul Otepää vallavolikogu otsusega, mille kohaselt pidi Pühajärve põhikool lõpetama tegevuse. Kohtuvaidluse võitsid Jõks, Ginter ja lapsevanemad ning Tartu halduskohus tühistas vallavolikogu otsuse ning Pühajärve põhikool tegutseb siiani.

Maksuõigusest joogani

Jõksi peamiseks nõustamisvaldkonnaks on riigiga suhtlemine ja haldusõigus ning maksu- ja tolliõigus. Jõks on maksu- ja tolliõiguse töörühma juht Eestis. Ta on esindanud kliente vaidluses, kus riigikohus tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks maavara kaevandamisõiguse tasu sõnamurdliku tõstmise vabariigi valitsuse poolt. Lisaks on Jõks astunud välja nii kohtunike kui ka riigikogulaste palga kaitseks. Samuti on ta edukalt seisnud valimisõiguse ebaproportsionaalse piiramise vastu.

Olles õiguskantsleri ametis, viidi Jõksi eestvedamisel põhiseaduse täiendamise seadusse nn kaitseklausel, mis annab põhiseaduse aluspõhimõtetele prioriteedi Euroopa Liidu õiguse ees ja tagab, et riiklik suveräänsus kui üks aluspõhimõtteid ei mineta ka ELi liikmesriigina oma tähendust.

Lisaks n-ö tõsistele teemadele on Jõks ka ühiskondlikult aktiivne, näiteks on ta julgustanud noori varivalimistest osa võtma, kutsunud inimesi joogafestivalile ning astunud välja ka suurürituse Patareiv kaitseks.

Allar Jõks - kes ta on?

  • Lõpetas Tartu Ülikoolis õigusteaduse magistriõppekava
  • On töötanud õiguse valdkonnas alates 1991. aastast
  • Eesti Vabariigi õiguskantsler aastatel 2001 kuni 2008
  • Alates 2. aprill 2009 Soraineni advokaadibüroo partner, vandeadvokaat
  • On töötanud kümme aastat kohtunikuna nii maakohtus kui ka ringkonnakohtus
  • Eesti Kohtunike Ühingu auliige
  • Jõks on saanud riikliku tunnustuse õiguskultuuri arendamise eest
  • 2015. aastal määras justiitsminister Urmas Reinsalu Jõksi nõukoja liikmeks, kelle ülesandeks on anda ministrile nõu Eesti õiguspoliitika arengu küsimustes.
  • 2015. aastal valiti ta Eesti Päevalehe, Delfi, Maalehe ja Turu-uuringute AS-i ühise uuringu põhjal Eesti mõjukaimaks juristiks
  • Pressisõber (2002. ja 2010. aastal) ning Maksumaksjate Sõber (2002. aastal)
  • Eesti Euroopa Liikumine tunnustas Jõksi 2012. aastal Aasta Eurooplase tiitliga
  • Hea Õigusloome Tava autoritest
  • Jõks kuulub Eesti Advokatuuri, Eesti Akadeemilisse Õigusteaduse seltsi, on volikogu liige Eesti Juristide liidus

Allikas: Soraineni advokaadibüroo koduleht

Pöördumisele esitada Allar Jõks presidendikandidaadiks on allkirja andnud Andrei Sõritsa, Annika Uudelepp, Jaan Pillesaar, Joel Volkov, Jüri Käo, Jüri Saar, Mall Hellam, Mihhail Lotman, Peeter Volkonski, Raivo Vare, Rein Einasto, Teet Reedi, Terje Kross ja Tiit Ojasoo.