Kodakondsus- ja migratsiooniamet (KMA) andis esmaspäeval üle uhiuued ID-kaardid, kuid esimesed kümme kaarti said muuseumid.

Endine siseminister Tarmo Loodus võrdles ID-kaartide turuletoomist aknaraiumisega suurde internetimaailma, kuhu kaardiga saab iga eestlane võrdsed võimalused sinna sukelduda. “Loodame, et varsti ei pea me rahakoti vahel kandma enam kümmet või kahtekümmend kaarti ning saame hakkama vaid ühe väikse, kuid võimsa ID-kaardiga,” ütles Loodus.

Esimese väljaantava isikutunnistuse järjekorranumber on A0000011, kaardid numbritega A0000001-A0000010 antakse erinevatele muuseumidele, teatas BNS-ile KMA pressiesindaja Heikki Kirotar.

Pressiesindaja sõnul on traditsioon, et esimeste seerianumbritega dokumendid jäävad inimestele välja jagamata. “Näiteks esimesed 25 Eesti kodaniku passi on autoriseerimata ning hoiul KMA arhiivis,” ütles ta.

Esimesed sada tunnistust anti Vanalinna teatrimajas pidulikul üritusel üle inimestele, kes avaldasid eelmise aasta 26. novembril kodanikupäeval esimeste hulgas soovi isikutunnistuse saamiseks.

Ülejäänud kodanikupäeval registreerunud taotlejad saavad isikutunnistused kätte hiljem. Pressiesindaja teatel avaldab KMA info, kus ja millal tunnistused kätte saab, internetilehtedel www.mig.ee ja www.pass.ee.