Kohus mõistis 22-aastase Remy Aksbergi kokkuleppemenetluse korras süüdi identiteedivarguses ning määras talle pooleaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi tuleb noormehel tasuda riigi tuludesse 417 eurot sundraha ja hüvitada kaitsjatasu 76 euro ulatuses, kirjutab BNS.

Süüdistuse järgi saatis Aksberg tänavu 10. juulil oma koduarvutist veebilehe kaudu IRL-i kommunikatsioonijuhile roppusi sisaldanud e-kirja, millega jättis mulje, et kirja saatjaks on Toomas Hendrik Ilves. Nimelt kasutas ta e-kirja aadressis presidendi nime ja isikukoodi, tekitades nii kahju Toomas Hendrik Ilvese seadusega kaitstud õigustele ja huvidele.

Presidendi identiteedi väärkasutamise juhtumis kahtlusaluse tabamiseni jõudis politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitsei osakonna arvutikuritegevuse vastane üksus juba juulis.

Pärast kahtlusaluse tabamist tänas president politseinikke hea töö eest. “See lugu tõestas taas kord, et Eesti küberpolitseinikud on maailma parimate hulgas. Nii riigipeana kui kodanikuna olen uhke nende professionaalsuse üle,” ütles president Ilves juuli lõpus pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

„Hoolimata levinud avamusest, et internet on anonüümne keskkond, omab politsei võimekust selliste kuritegude lahendamiseks ning käesolev juhtum näitab, et inimestel ei maksa arvata, justkui oleks võimalik internetis kontrollimatult tegutseda,“ ütles kriminaalpolitsei osakonna arvutikuritegevuse vastase üksuse juht, politseikapten Kalmer Viska ning lisas, et kahtlustatava väljaselgitamiseks oli vajalik ka piiriülene koostöö teiste riikide õiguskaitseasutustega.