"Vabariigi Presidendi Kantseleis on asutuse krediitkaardid riigipea käsundusohvitseridel (limiit seoses võimalike välislähetustega 20 000 ja 25 000 eurot kuus) ning protokolliosakonnal (kaks kaarti, kummagi limiit 14 000 eurot kuus)," rääkis Delfile presidendi kantselei avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Kaarte kasutatakse Sildami sõnul ainult presidendi välisvisiitidel riigipea ja teda saatva delegatsiooni majutus- ja samuti näiteks vastuvõtukulude tasumiseks. "Kulutused sõltuvad nii visiidi pikkusest, delegatsiooni suurusest kui ka kohapealsetest tingimustest, sh on majutuskulud riigiti vägagi erinevad," selgitas Sildam.

Kui vaadata väljavõtet riigikassast, siis on näha, et makseid tehti nende krediitkaartidega eelmisel aastal ligi 75 000 euro ulatuses. Vaata täpsemalt maksekorralduse loetelust, kust on näha ka seda, et 25. veebruaril tehti ühe ja sama krediitkaardiga makseid enam kui 22 000 euro eest.

Maksekorraldusest kulutuste selgitusi näha ei saa, kuid Sildami kinnitusel pole mureks põhjust. "Vabariigi presidendi kantselei majandustegevust on igal aastal auditeerinud riigikontroll. Krediitkaartide kasutamise asjus pole riigikontrollil olnud mingeid märkusi ega tähelepanekuid," kinnitas Sildam.

3
ministril on krediitkaart

Välisministeeriumis, keskkonnaministeeriumis, justiitsministeeriumis, haridus- ja teadusministeeriumis ametnikel ega ministril asutuse krediitkaarti ei ole. Krediitkaardid on aga – enamasti vaid üks – kokku seitsmes ministeeriumis, ministritest on need vaid kolmel: sise-, kaitse- ja kultuuriministril.

Kultuuriministeeriumis oli eelmisel aastal kokku kaheksa krediitkaarti, millest üks ka kultuuriminister Indrek Saarel. Juhtkonna liikmetest oli krediitkaart ka ministeeriumi kantsleril Paavo Nõgesel, kes sel aastal on kaardist loobunud. Samuti oli kaart välissuhete osakonna juhatajal Kadri Jauramil. Veel oli kaart viiel välisteenistuses viibival kultuuridiplomaadil. Kahe kaardi kasutamine on nüüdseks lõppenud. Ühel juhul seoses Soome kultuuriatašee vahetusega ja teisel sellega, et kantsleri kasutuses olnud kaardi kehtivusaja lõppedes ei taotlenud ta uut. Nüüd on kultuuriministeeriumis seega kuus krediitkaarti, mida on ikkagi tunduvalt rohkem kui teistes ministeeriumites.

Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Meelis Kompus selgitas, et kõigi krediitkaartide kuulimiidid on üldjuhul 3000–3500 eurot. Limiiti suurendatakse ajutiselt, kui mitu lähetust on ühe kalendrikuu arvestusperioodis ning lähetuste korral, kus tuleb tasuda ka teiste kultuuriministeeriumist lähetuses olevate isikute lähetuskulusid.

"Krediitkaardiga tekkivad kulud ongi kultuuriministeeriumis enamikel puhkudel seotud välislähetustel tekkivate transpordi-, majutus-, esindus-, projekti- või vastuvõtukulude katmisega (sh pidevalt välisteenistuses töötavate atašeede tegevuseks vajalikud tehingud)," sõnas Kompus ja lisas, et eelistatud küll arvete tasumine Tallinnast, kuid diplomaadil on õigus valida talle sobivaim makseviis.

"Kui krediitkaarti omavatel inimestel tekivad välislähetusel majutusasutuses koos tööalaste kuludega ka tööga mitteseotud kulusid, tasutakse need isikliku pangakaardiga või peetakse hiljem kinni töötasust. Nii nagu kõigi riigiasutuste puhul, auditeerib ka kultuuriministeeriumi majandustegevust igal aastal riigikontroll, kellel ei ole krediitkaartide kasutamise kohta olnud kriitikat ega muid tähelepanekuid," kinnitas Kompus.

Siseministeeriumi kasutuses on kaks krediitkaarti, mida võib kasutada ainult töö- või teenistusülesannete täitmiseks vajalike tehingute tegemiseks. "Isiklike ostude tegemine kaardiga on keelatud. Üks krediitkaart on siseminister Hanno Pevkuri käsutuses (limiit 4000 eurot) ja teine meie esindajal EV alalise esinduse EL juures Brüsselis, Kaido Teel (limiit 1917 eurot)," rääkis Delfile ministeeriumi pressinõunik Toomas Viks.

Hanno Pevkuri ameti krediitkaardi kasutus eelmisel aastal:

ELi ja välissuhete osakonna nõuniku Kaido Tee krediitkaardi kasutus:

Kaitseministeeriumis on kaart ministril, et tasuda teenistuslähetusega seotud kulude ja esinduskulude eest. "Kõikide krediitkaardiga tehtud maksete kohta tuleb esitada täpne aruanne koos vastavate kviitungitega. Kaardi limiit on 2000 eurot kuus," rääkis Delfile kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang. "Hannes Hanso on kaarti kasutanud viiel korral, kokku 681 euro eest, sellega on makstud teenuste eest seoses välislähetustega (majutus, transport) ning esindusüritustel osalemisega," lisas Sang selgituseks.

Rahandusministeerium kasutab ühte krediitkaarti, mis on ministeeriumi Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna käsutuses ja mille limiit on 6000 eurot. Krediitkaardi kasutamise väljavõttest selgub, et 2015. aastal tehti sellega makseid 1660 euro ulatuses.

"Helsingi lähetusel tingis delegatsiooni erakorralise transpordikulu katmise krediitkaardiga asjaolu, et streigi tõttu ühistransport ei toiminud," lisas rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Ott Heinapuu väljavõttele selgituseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda sõnul on MKM-is üks krediitkaart limiidiga 3000 eurot, mida möödunud aastal kasutati tasumiseks majutuste eest summas 2042,32 eurot. Ta lisas, et see kaart on Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonnas.

Sotsiaalministeeriumil on samuti üks krediitkaart, mida saab kasutada eurokordinatsiooni ja välissuhete osakonna juhataja. Krediitkaardi limiit on 3000 eurot. "2015. aastal on seda kasutatud ühe korra, Brüsselis toimunud töölõunaks välispartneritega, mis läks maksma 693 eurot," rääkis Delfile kommunikatsioonijuht Karin Volmer.

Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kristo Mäe sõnul on maaeluministeeriumis kasutusel üks krediitkaart, mille kasutajaks on infotehnoloogia osakonna juhataja. Maaeluministeeriumis kasutatakse krediitkaarti vajadusel näiteks selleks, et osta IT-kaupu välismaa veebipoodidest. Limiit on 1000 eurot kuus ja eelmisel aastal kasutati seda kaheks ostuks kokku 129 euro eest.

Riigikogu kantselei kolme krediitkaarti kasutati 2730 euro ulatuses

"Riigikogu kantselei raamatupidamise sise-eeskirja kohaselt võib kantseleile ostetud kaupade ja teenuste eest krediitkaardiga tasuda riigikogu esimees, kantselei direktor ja finantsosakonna juhataja," rääkis Delfile kantselei kommunikatsioonijuht Urmas Seaver.

Krediitkaartide kuulimiit on 6500 eurot. Tänavu ei ole kantselei krediitkaarte veel kordagi kasutatud. Riigikogu esimees ei kasutanud kantselei krediitkaarti ka mullu kordagi.

Kantselei direktor tasus kantselei krediitkaardiga eelmise aasta jooksul kuuel korral kogusummas 584,56 eurot. Viiel korral oli kaardi kasutamine seotud majutuse ja toitlustuse eest tasumisega välislähetustel ja korra toitlustusega Eestis.

Kantselei finantsosakonna juhataja on krediitkaardiga tasunud mullu kuuel korral kogusummas 2146,16 eurot. Krediitkaarti kasutati majandustehingute eest tasumiseks juhul, kui muud võimalust tasumiseks ei olnud (lähetuse osavõtutasu või IT kulud), selgitas Seaver.

Finantsosakonna juhi makseid selgitades ütles Seaver, et osad tarkvarad tuleb soetada otse veebist, kuna pole kohapealseid esindajaid ja nii tuleb osta krediitkaarti kasutades. Maksete hulgas on neli säärast esialgu küsimusi õhku jätvat makset.

Siin aga selgitused: Fastspring on vMix HD tarkvara videosalvestuse automatiseerimiseks. Itunesist telliti tarkvara OS X Server Mac arvutite haldamiseks. Wowza tellimus oli videopildi voogedastustarkvara litsentsipikendus (video edastamiseks veebilehel) ja Solveigi näol telliti videosalvestiste lõikamise tarkvara.

Niisiis aitavad need tarkvarad näiteks riigikogu kodulehel riigikogu saalist ülekannet teha ja seda veebilehe kaudu jälgida.