Politseipeadirektori Robert Antropovi sõnul väheneb tulevaste peakomissaride palgaaste ühe võrra ning nad peavad seniselt kontoritöölt asuma rohkem välitööle.

“On võimalik, et osa praegusi prefekti asub ametisse ka politseinõunikena ning et osa ei ole pakutavate reformidega nõus, kuid kõik see selgub lõplikult detsembriks,” ütles Antropov BNS-ile.

Tema sõnul võetakse tulevastelt peakomissaridelt ära eravärvides ametiautod, mis asendatakse politsei operatiivvärvides sõidukitega. Samuti ei saa peakomissarid personaalset autojuhti.

Tulevaste peakomissaride tööülesandeks saab juhtida oma piirkonna politsei välitööd, korraldada reide ja operatsioone.

Kuni vajalike seadusemuudatuste jõustumiseni kannavad prefektide kohalt lahkuvad politseinikud ülemkomissari ametinimetust.

Loodava nelja prefektuuri juhtide palgaaste tõuseb senise prefekti töötasuga võrreldes ühe palgaastme võrra, kuid Antropovi sõnul kasvab märgatavalt ka nende vastutus.

“Neli prefekti kuuluvad politseipeadirektori juhtmeeskonda koos keskkriminaalpolitsei ja julgestuspolitsei juhtidega. Igas neljas prefektuuris tuleb omakorda kolm osakonda: kriminaal-, korrakaitse- ja teenistusosakond. Iga osakonda hakkab juhtima politseidirektori ametikohta omav inimene,” ütles Antropov.

Iga prefekt valib talle alluva kolme osakonna juhi hulgast ühe endale asetäitjaks.

Antropov määras juuni keskel prefektuuride ühendamisega tegelevasse meeskonda oma nõunikeks Kalle Laaneti, Raivo Küüdi, Kalev Prillopi ja Aivar Otsalti.

Tallinna praeguse prefekti Kalle Laaneti ülesanne on luua järgmise aasta alguseks Pärnus asuma hakkav Lääne-Eesti prefektuur, mis ühendaks senised Rapla, Pärnu, Saare, Hiiu ja Lääne prefektuurid.

Politseiameti kriminaalosakonna politseidirektori Kalev Prillopi ülesanne on panna alus Jõhvis paiknema hakkavale Ida-Eesti prefektuurile, mille alla koonduvad senised Narva, Ida-Viru, Lääne-Viru ja Järva prefektuurid.

Tartu prefekt Aivar Otsalt peab hakkama ette valmistama Tartus asuvat Lõuna-Eesti prefektuuri loomist, mis hõlmab senised Valga, Võru, Põlva, Jõgeva, Viljandi ja Tartu prefektuurid.

Tallinna aseprefekti Raivo Küüdi ülesanne on panna alus Põhja-Eesti prefektuurile, mis koondab praegused Tallinna ja Harju prefektuurid.