Kuressaare Püha Nikolai koguduse preester isa Andreas ütles, et ta on vaba inimene vabal maal ja käitub vastavalt oma südametunnistusele nii, nagu õigeks peab. Preestri sõnul pööras ta juba varem sellele probleemile ka linnavalitsuse tähelepanu, kuid reaktsiooni ei järgnenud. Soovitati seda teemat mälestusüritusel mitte puudutada ja esile tõsta, kirjutab Meie Maa.

“Kommunismi käsilased on tekitanud palju kurja ja me ei saa sellest kuidagi mööda vaadata,” märkis preester. “Praegune tekst ei too välja, kes täpselt olid tapjad.”

Samas avaldas isa Andreas lootust, et tahvel võimalikult kiiresti vahetatakse ja algversioonist välja jäänud sõna “kommunismi” on tekstis taas olemas. Ta käis välja ka idee algatada korjandus uue mälestustahvli tegemiseks ja paigaldamiseks. “Olen valmis tegema ise esimese annetuse,” oli preester oma ettepanekus kindel.

Linnapea Mati Mäetalu pidas isa Andrease käitumist mälestusüritusel kohatuks. “Tema tegu sellel üritusel polnud õige,” lausus ta.

Ka mälestusristi paigaldamist vedanud abilinnapea Tiina Talvi oli isa Andrease tegu kommenteerides nördinud. “Kõik need aastad ei olnud ühtegi inimest või organisatsiooni, kes oleks selle mälestusristi paigaldamise teoks teinud. Nüüd, kui me selle ära tegime, oleme ikkagi jälle süüdlased,” kurtis Talvi.

Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Raul Salumäe hindas preestri käitumist õigustatuks. “Temal kui vaimulikul on privileeg asju veidi erinevas tekstis välja öelda."

Linnavalitsuse palvel mälestustahvli tekstiga tegelenud Saaremaa muuseumi töötajad Endel Püüa, Olavi Pesti ja Raul Salumäe pakkusid välja “Siin puhkavad 1941. aasta Kuressaare kommunistliku massimõrva ohvrid”. Reedel avatud mälestustahvlil seisab aga: “Siin puhkavad 1941. aasta Kuressaare massimõrva ohvrid”.

Mati Mäetalu sõnul kaaluti mälestustahvli teksti koostamisel mitmeid variante. “Pakkumisi oli erinevaid ning lõpuks otsustasime konsultatsioonide tulemusena olemasoleva variandi kasuks,” märkis linnapea, kelle sõnul ei sobinud sõna “kommunismi” mälestustahvlile juba puht lingvistiliselt ja üks sõna oleks muutnud tahvli ristil ka liialt suureks.

Kokku tapeti 1941. aastal Kuressaare lossi hoovis 87 meest ja 3 naist, neist 59 on maetud Kudjape ühishauda.