Eestis algatatud nimeseaduse muutmise seaduse eelnõu on Venemaal pälvinud teravat kriitikat vahendab Eesti Päevaleht Online.

Muudatusettepaneku eesmärk on soodustada Eestis elavate mitte-eestlastest elanike lõimumist Eesti ühiskonda. Eelnõus on sisse viidud muudatus, mille kohaselt on nime muutmise põhjenduseks lisatud isiku soov kanda eestipärast perekonnanime Eesti ühiskonda lõimumise eesmärgil.

Artikli autor Vadim Truhhatsev kritiseeris aga Eesti võimude poliitikat väga teravalt, omades suhteliselt väärat arusaama Eestis toimuvast.

“Eesti siseministeerium kavatseb läbi viia nimemuutmisseadust, mis teiste sõnadega tähendab, et need, kes soovivad saada integreeritud Eesti ühiskonda, sunnitakse jõuga muutma oma nimesid eestipärasemaks,” taunis artikli autor Eesti poliitikat.

Truhhatsev tõi perekonnanime muutmise näitena jalgpallur Konstantin Naha, kes enne 2001. aastat oli Kolbasenko. “Kolbasenko võttis lihtsalt oma eestlasest abikaasa nime,” väitis Truhhatsev.

Ta kritiseeris ägedalt venepäraste nimede kirjutamist eesti keeles. “Nii võib Novikovist saada Eestis Noovikoff, Nikitinist Niikitinn, Petrenkost Petereenk jne.”

“Aga tuleb märkida, et see pole esimene taoline nimevahetuskampaania Eestis,” märgib ta. “Riigis juba peeti üks kampaania 1930-ndatel, kui rahvas elas diktaator Konstantin Pätsi võimu all,” lisas ta, andes aimu oma ajalooalastest teadmistest.

“Nimevahetuskampaania ei peatunud enne, kui eestlastest said Natsi-Saksamaa liitlased.”

Artiklis märgiti ka Läti valitsuse püüdeid lõimumispolitika teostamisel. Läti alustas nimede muutmist vahetult pärast taasiseseisvumist. Autor kritiseerib aga lõunanaabrite keele eripära lisada meessoost nimede lõppu “s”-täht.

“Näiteks saab Vladimirist Vladimirs ja Šiškinist Siskins, kuna läti keeles pole “š”-tähte. Nii muutub ka nime tähendus vene keeles, “šiška” tähendab “männikäbi,” “siski” aga “rindasid.“”

“Seetõttu pole vaja Eesti ametnikele öelda, miks Eesti venelased ei soovi muuta oma nime,” märkis ta. Artikli lõpus tõdeb autor, et Eesti on lähedal majanduslikule kokkuvarisemisele.