Prantsusmaa, Suurbritannia ja Tšehhi allkirjastasid NATO küberkaitsekoostöö keskusega liitumise leppe eelmise nädala reedel. Austria liitus keskusega kui NATO-väline partner mõne nädala eest.

„Meil on au tervitada neid riike keskuses,“ sõnas keskuse direktor kolonel Artur Suzik. „Koos nende riikidega on keskuse tööst osa võtmas pool allianssi, mis minu hinnangul näitab keskuse olulisust NATOle ja tema liikmesriikidele.“

Liitumisprotsess on käimas ka Kreeka ja Türgiga. Lisaks on Soomel soov saada sarnaselt Austriaga keskuse NATO-väliseks partneriks.

„Huvi keskuse vastu on pidevalt kasvanud nagu ka meile usaldatavad ülesanded. See, et keskuses on nüüd veel neli riiki, kes meie töösse panustavad, aitab loodetavasti kasvava nõudlusega toime tulla,“ märkis kolonel Suzik. Kõik keskusega liituvad riigid on juba jõudnud oma eksperdid Tallinnasse tööle suunata.

Ametlik liputseremoonia toimub keskuse territooriumil täna kell 17 ning selle käigus heisatakse Austria, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Tšehhi lipud teiste liikmesriikide Eesti, Saksamaa, Ungari, Itaalia, Läti, Leedu, Hollandi, Poola, Slovakkia, Hispaania ja USA lippude kõrvale.

NATO küberkaitsekoostöö keskus on Tallinnas asuv rahvusvaheline sõjaline organisatsioon, mis keskendub küberkaitsealasele uurimustööle ja väljaõppele. Keskuse eesmärgiks on parandada NATO, selle liikmesriikide ja partnerite suutlikkust, koostööd ja teabevahetust.