Prantsusmaal on leppe vastaseid juba 55 protsenti. Euroopa Liidu põhiseadus tuleb Prantsusmaal rahvahääletusele sel pühapäeval, kirjutab ETV Online. Kallas näeb vastumeelsuse taga nii prantslaste rahulolematust oma sisepoliitikaga kui ka pettumust ja suutmatust leppida toimunud Euroopa Liidu laienemisega.

Prantslaste “ei” ohustaks Kallase hinnangul Euroopa Liidu kaugele arenenud riikidevahelist vabatahtlikku koostööd. ”Selles mõttes võiks hinnata seda ei-d siiski küllalt negatiivsena.”

Mis edasi saab, on Kallase sõnul raske ennustada. “On ilmne see, et kuna riikidevaheline koostöö tuleb uuesti läbi vaadata ja võib-olla tulevad rohkem esile riikide erihuvid, siis kindlasti lükkuvad igasugused tähtsad otsused tükk aega edasi“.

Kerkida võib ka küsimus euro usaldusväärsuse säilitamisest: „Ma lugesin just paar päeva tagasi prantsuse radikaalse ei-leeri juhi niisuguseid manifeste ja seisukohti, siis seal on väga selgelt öeldud, et tuleb loobuda igasugustest ülalt poolt kehtestatud või üldiselt kehtivatest majanduspoliitika reeglitest, mis omakorda paneb väga suure küsimuse, kuidas suudetakse säilitada euro usaldusväärsus,” lisas Kallas.