"Täna on selge trend, et Eestis kuritegelikud grupid on huvitatud illegaalide sisse- ja läbirändest, sest see on teenistus nagu salasuits ja salaviingi," rääkis Vaher Delfile.

Vaheri sõnul mõjutab piirivalve tegevus vahetult kuritegevust riigis. "Kui piir peab, siis on kriminaalpolitsei tugev," lausus ta.

"Meie jaoks on kõige problemaatilisemad maismaapiir ja piiripunktid ning väga hästi võltsitud viisad ja dokumendid," tõdes Vaher ja tõi näiteks õpingu-, reisi- või ettevõtluse viisad, mis ei vasta tegelikkusele.

Selle aasta 11 kuuga avastasid piiripolitseinikud kokku 149 võltsitud dokumenti, sealhulgas võltsitud passe, viisasid, volikirju, auto registreerimistunnistusi jne. Ebaseaduslikke piiriületajaid tabas PPA sama ajaga kokku 243.

Merepiiri kontrollimisel tuleb piiripolitseinikel olla kõige tähelepaneliku Tallinna Vanasadamas, kus külastusintensiivsus on suur ja kus kurjategijal oma tegusid lihtsam sooritada.

Rahvusvaheline koostöö

Piiriküsimustes saab politsei Vaheri sõnul olla edukas, kui tehakse koostööd saatkondade ja konsulaaresindustega ning naaberriikidega, lennujaamade puhul ka naaber lennujaamadega.

Euroopa Liidu välispiiril on Vaheri sõnul murelapseks Lõuna-Eesti, kolmnurk Värska lähedal, kus saavad kokku Läti, Eesti ja Venemaa piir.
"Seal on vahetult roheline piir Venemaaga ja loomulikult me panustame sinna üsna tõsiselt ja nii inimjõudu kui tehnikat," rääkis Vaher.

Ka detsembri eelviimasel nädalavahetusel peeti seal salakaamera abil kinni kolm isikut, kes üritasid salasigarette üle piiri tuua. Salakaubavedajad peeti kinni ja nende suhtes alustati kriminaalmenetlust.

Ebaselge piiriületus

Vaheri sõnul kulub piiripolitseinikel üsna palju ressurssi ka piiri ületavate seeneliste ja Peipsi järvel kalastavate ebaselgete piiriületuste kontrollimisele.

"Suures kalapüügieufoorias unustatakse riigipiir ära, aga piirivalvur ei saa distantsilt aru, kas tegemist on piiririkkujaga või fanaatilise kalastajaga," rääkis Vaher.

Aastavahetuseks on PPA aga Vaheri sõnul toonud idapiirile välja täiendavad jõud, kuna pühadeks on taaskord Eestisse oodata suurt hulka turiste.

"Eriti töine on aastavahetus PPA-le Narva maanteepiiripunktis, kus ööpäevane piiriületajate arv võib kasvada 15 000ni. Seepärast on pühadeperioodil tööl tavapärasest enam piiripolitseinike ning anname omalt poolt parima, et tagada võimalikult kiire piiriületus," ütles Vaher.