PPA kommunikatsioonijuht Kristi Ruul ütles, et 15. juuni hommikul toimus PPA-s tavapärane ID-kaardi ja passi tootmise lepingute täitmise teemaline kohtumine, sellised kohtumised toimuvad regulaarselt umbes kord kuus.

"Nõupidamise kutse koos päevakorraga saatis PPA 9. juunil, päevakorras oli kümmekond punkti ja PPA esindaja palus Andreas Lehmannil päevakorda täiendada, kui tal on omalt poolt midagi lisada. Andreas Lehmann päevakorda oma teemasid ei lisanud," ütles Ruul.

Andreas Lehmann ega keegi teine Gemalto esindajatest ei teavitanud Politsei- ja Piirivalveametit, et Infoneoni toodetud kiibis on avastatud turvarisk, mis mõjutab rohkem kui 700 000 Eesti ID-kaarti. PPA sai sellest turvariskist teada RIA vahendusel 31. augustil.

Järgmine regulaarne kohtumine Gemalto esindajaga toimus 14. augustil. Ka sellel kohtumisel ei rääkinud Ruuli sõnul Lehmann Infineoni kiibiga ID-kaartide turvariskist. Juulis kohtumisi ei toimunud, sest Gemalto esindaja oli puhkusel.

"Kõige rohkem saab selliste väljaütlemiste tulemusel kahjustada koostööõhustik lepingupartneriga, mida on vaja peatatud sertifikaatidega ID-kaartide uuendamiseks," märkis Ruul.

RIA eID valdkonna juht Margus Arm kinnitas omakorda, et telefonivestluses andis Andreas Lehmann väga ebamääraseid vihjeid, neid ei saaks kuidagi pidada küberintsidendist või turvariskist teavitamiseks. "Ta kasutas sõnastust stiilis "võib olla mingi probleem", täpsustavate küsimuste peale oli ainuke selgitus, et veel ei tea, uurime ning anname teada," märkis Arm.

Ta lisas, et umbes nädal hiljem uuris uuesti, kas on uut infot. "Uut infot ei olnud ega ka tulnud. Andreas Lehmanni selgitus ei sisaldanud mitte ühtegi konkreetset fakti, mis viidanuks suurtootja Infineoni kiibis peituvale nõrkusele. Info selle kohta laekus Gemaltolt Eesti riigile septembri alguses, pärast meie pöördumist nende poole."