Eesti populaarseim partei on 26-protsendilise toetusega Keskerakond. Reformierakonda toetab endiselt 25 protsenti, sotsiaaldemokraate 12, EKREt 10, Vabaerakonda 9 ja IRLi 7 protsenti neist, kel on erakondlik eelistus, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Ehkki parteide toetusprotsendid on hoolimata neid saatnud skandaalidest samad, on viimase kuuga 30 protsendilt 35 protsendile kasvanud nende hulk, kes ei eelista enam ühtegi parteid. Need on poliitikas pettunud, ütles uuringujuht Juhan Kivirähk.

"Sellised kriitilised sündmused poliitikamaastikul kahtlemata ei sunni inimest esimese hooga kohe oma eelistust vahetama, vaid pigem eelistusest loobuma," märkis Kivirähk.

"Et kui nähakse, et Keskerakonnas on liidrid vastamisi ja Reformierakonnas üksteist kritiseeritakse, siis inimene ei hakka kohe sellepärast teist erakonda toetama, vaid võib lihtsalt loobuda erakonda toetamast. Ja eks siis järgmistel valimistel on näha, kelle taha ta läheb," lisas ta.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leidis, et täna avaldatud erakondade toetusnumbrid ning Keskerakonna toetuse kasv peegeldab selgelt erakonna viimase aja tegevust.

"Esiteks muidugi intensiivsem töö riigikogus, kus oleme valitsuse tegematajätmistele teravalt tähelepanu juhtinud ning selgelt opositsiooniliidri rolli kandnud. Lisaks konstruktiivsele kriitikale valitsuse töö osas olime jõuliselt ning positiivselt nähtavad ka kogu presidendikampaanias. See töö hakkab nüüd tulemusi andma," ütles Karilaid.

Keskerakonna aseesimees nentis, et oma mõju avaldab ka erakonna siseasjadega toimuv. "Usun, et inimesed peavad õigeks seda, et Keskerakond on suutnud oma siseajade arutamise viia ajaleheveergudelt erakonna sisse, juhatusse ja volikogusse. Loomulikult leidub veel neid, kes püüavad meedia vahendusel erakonna siseasju arutada, kuid järjest rohkem mõistetakse, et see tee ei vii kuhugi," lisas Karilaid. "Pidev pildisolek ning ootus erakonna uuenemisele aitab samuti kaasa meie toetajate arvu suurenemisele."