Kogu selle summa kulutasid Keskerakonna fraktsiooni 20 liikmest ära 14 saadikut, Rahvaliidu 13 liikmest seitse, Res Publica 26st samuti seitse, Reformierakonna 19 saadikust kaheksa, sotsiaaldemokraatide kuuest liikmest viis ja Isamaaliidu seitsmest vaid üks, kirjutab Postimees.

Summa jäi ainsana alles rahvaliitlasel Robert Lepiksonil, järgnesid respublikaanid Olari Taal 76 706, riigikogu spiiker Ene Ergma 75 000 ja Mihhail Lotman 74 053 kulutamata krooniga.

Kuluhüvitis moodustab riigikogu liikmete ametipalgast 30 protsenti ehk kuni 9245 krooni kuus. Kokku võis riigikogu liige eelmisel aastal kulutada 100 307 krooni.

Lepikson jättis raha kulutamata, kuna kuluhüvitist ei saa võtta lisasissetulekuna. “Praegune hüvitussüsteem on populismist ajendatud lollus — kõrtsiarved võid lasta maksumaksjal tasuda, saadiku põhitööks vajalikku juriidilist konsultatsiooni näiteks ei hüvitata,” tõi Lepikson näite. “Töö produktiivsemaks muutmiseks palkaks abilise, aga ka seda ei hüvitata.”

Olari Taal sõnas, et tal on alandav raamatupidamisse igasuguseid tšekke viia. “Parem olgu need hüvitised olemata, sest tšekke korjata ja kokku kleepida on piinlik.”

Keskerakondlane Evelyn Sepp kulutas läinud aastal lillekimpude ja toataimede peale kokku ligi 3000 krooni. “Kui on palju kohtumisi, siis tuleb ka palju lillekimpe,” ütles ta.

Endine välisminister Kristiina Ojuland kostitas külalisi Kaberneeme restoranis ja jättis nii Prantsuse saatkonna esindajate kui “poliitiliste naistega” einestades sinna tuhandeid kroone.

Ojulandi erakonnakaaslane Igor Gräzin esitas väljamaksmiseks isegi Tallinna lennujaama parkla 5-kroonise tšeki, mis talle 22-minutilise parkimise eest määrati.

Suur osa kuludest kulus suveniiride ostmiseks. Ekspeaminister Juhan Parts ostis Taiwanile minnes kaasa hunniku raamatuid, keskerakondlane Ain Seppik võttis kohtumisele valijatega kaasa riigikogu taldrikuid, kruuse, helkureid, salle, mobiiltelefoni kaelapaelu.

Heimar Lenk viis valijaile magusat — vaniljepärja ja marjakoogi.

Suurema osa riigikogulaste läinud aasta kuludest moodustavad bensiini- ja taksoarved. Kuluaruandeid sirvides võis täheldada, et valimiste-eelne suvi ning september-oktoober oli aeg, mil bensiini- ja taksoarved hüppeliselt kasvasid.

Näiteks Tallinnas kandideerinud Juhan Partsil oli sõitmist ometi nii palju, et septembris tuli võtta kütust 4965 krooni, oktoobris lausa 8135 krooni eest.