Järgmise aasta eelarvekavas on praeguste riigikogu liikmete volituste lõppemisel makstavateks hüvitisteks planeeritud 944 870 eurot ehk ligi 14,8 miljonit krooni.

Arvestuste kohaselt vahetuvad riigikogu koosseisust pooled liikmed, seega on arvestatud hüvitise maksmisega 50 inimesele. Keskmiselt tähendab see ühe ametist lahkuva saadiku kohta 295 680 krooni ehk 18 897 eurot.

Riigikogu liikme staatuse seadus näeb ette, et volituste lõppemise korral makstakse talle vähemalt aastase töötamise eest ühekordse hüvitisena kuue kuu ametipalk.

Kui inimene oli riigikogu liige alla aasta, makstakse talle hüvitisena summa, mille suuruseks on ametipalk vastavalt tema poolt järjest töötatud ajale, kuid mitte rohkem kui kolme kuu ametipalk.

Kui riigikogu liige astub tagasi, makstakse hüvitist üksnes juhul, kui ta oli riigikogu liige vähemalt ühe aasta. Hüvitise suurus on sellisel juhul kolme kuu ametipalk.

Kui riigikogu liige osutub valituks järgmisse koosseisu, makstakse talle hüvitist eelmise koosseisu volituste lõppemise päeva ja Riigikogu uues koosseisus ametivande andmise päeva vahele jäävate päevade arvule.

Hüvitist ei saa need riigikogu liikmed, kelle volitused lõpevad enne tähtaega seoses tema ametisse asumisega mõnda teise riigiametisse. Samuti jääb saadik hüvitisest ilma süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisega või surma korral või kui riigikohus on otsustanud, et saadik on kestvalt võimetu oma ülesandeid täitma.