"Eile (neljapäev) hommikul tõusin kerge palavikuga ja perearstiga konsulteerides otsustasime teha Covid testi," kirjutas Pevkur.

"Kahjuks tulemus positiivne. Kust viiruse sain, pole õrna aimugi. Maski olen pidevalt kandnud ja hoidunud ka maksimaalselt kontaktidest. Aga fakt on fakt. Edasine perearsti ja Terviseameti juhiste järgi, mh isolatsioon. Tunnen ennast hästi ja loodan, et nii ka jääb. Püsige terved ja jälgige tervist! Eriti need, kellega viimastel päevadel kokku puutusime, sest kuigi mul mingeid sümptomeid kuni eilseni polnud, ei saa arstide kinnitusel välistada, et viirus oli end kehasse peitnud juba varem. Olge hoitud!"

Riigikogus on koroona varem levinud Isamaa erakonna fraktsioonis. Kuus neist on seega viiruse juba läbi põdenud. Riigikogus järgmisel nädalal graafiku järgi istungeid ei toimu.

Tanel Kiik: hetkeseisuga ma lähikontaktne ei ole

Terviseamet peab lähikontaktseks isikuid, kes on nakatunu haigustunnuste ilmnemisele eelneval kahel päeval olnud vähemalt 15 minutit kahe meetri läheduses. Pevkuri puhul algas lähikontaktsuse oht seega teisipäeval, 26. jaanuaril.

Uued ministrid annavad ametivande

Teisipäevast pärineb ka pilt, kus Pevkuri läheduses on tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Kiik ütles Delfile, et pikemalt ta siiski Pevkuriga kokku ei puutunud ja olles rääkinud ka terviseameti juhiga on ta veendunud, et tema lähikontaktide alla ei kuulu.

Teisipäevasel üritusel üritusel hoidus ta pikematest kontaktidest. "Ei vestelnud ise ühegi inimesega pikemalt. Arvestades, et kõik kellega kokku puutuda, võivad olla positiivsed, on mõistlik kokkupuuteid minimaalsena hoida," selgitas Kiik.

Viimati kohtus ta Pevkuriga pikemalt jaanuari keskpaigas koalitsioonikõnelustel.

Teadaolevalt ei ole Pevkuri lähikontaktne olnud ka tema partei esimees ja peaminister Kaja Kallas. Valitsuse meedianõuniku Liis Velskeri sõnul pole seni teadaolevalt ükski valitsuse liige terviseameti poolt lähikontaktseks märgitud.

Terviseameti pressiesindaja aga ütles, et lähikontaktsed on alles selgitamisel.

Poolamets: kuulutasin välja kaugistungi, aga reformierakondlased pressisid ikka kohale

Pevkur kuulub ka riigikogu põhiseaduskomisjoni, mis pidas teisipäeval istungi. Komisjoni esimehe Anti Poolametsa (EKRE) sõnul kuulutas ta koroonaviiruse laia levikut silmas pidades olukorda silmas pidades välja kaugistungi, kuid reformierakondlased olid ikka ikka tuppa trüginud.

"Minu meelest inetult pressiti end vaatamata väljakuulutatud korrale ikka vägisi kohale. See on eriti häiriv, kuna ma ei peaks karantiinis olema, kui nad oleks korda täitnud," rääkis Poolamets, et on nüüdseks saanud ka terviseametilt telefonikõne ning viibib isolatsioonis.

"Nõunikud olid isegi istungiruumi ukse kinni keeranud eeldades, et toimub virtuaalistung," kirjeldas komisjoni esimees. Poolametsa sõnul olid komisjoni liikmed istungil enamasti maskides, kuid kuna tema kõneles kõige rohkem, pidi ta ise maski ära võtma.

Teine EKRE liige Kalle Grünthal, kelle eelnõu oli ainsana päevakorras, valmistus esialgu siiski istungil osalema oma kabinetist veebi vahendusel. Kuna aga reformierakondlased olid juba niikuinii istungiruumi tulnud, ütles Poolamets, tuli ka Grünthal lõpuks seltskonda. Samas olevat probleeme olnud ka veebiühendusega, möönas Poolamets.

"Esimese stuudio" saatemeeskonnast mitmed isolatsioonis

Neljapäeval palavikuga ärganud Pevkur osales eelmisel õhtul ka ETV saates "Esimene stuudio", mistõttu on eneseisolatsiooniska mitmed saatega seotud inimesed, sh saatejuht Johannes Tralla ja operaatorid.

"ERR on koroonaviiruse tõttu juba kuid töötanud rangete põhimõtete alustel, kus tehniline meeskond kannab stuudios maske ja töö on ümber korraldatud nii et ristkontakte on vähem ja distants suurem," selgitas ERR-i pressiesindaja Pille-Mai Helemäe.

"Ka "Esimese stuudio" stuudio on debatiks ümber kohandatud ja suurendatud on osalejate vahelist vahemaad. Usume, et nendest nõuetest kinni pidamine hoiab laiema nakkuse leviku kontrolli all ja ka antud juhul on ettevaatusabinõud olnud piisavad. Vajalikud tööd korraldatakse muidugi ümber, sellega täna ka tegeletakse," selgitas ta.

ETV päevakajaliste saadete peatoimetaja Peep Kala ütles ERR-ile, et saate tehniline meeskond kandis maske. "Saatekülalised, sealhulgas Hanno Pevkur kandsid kuni eetrini maske. Saatekülaliste vahed stuudios olid vähemalt kaks meetrit," selgitas Kala.

Saates osalesid ka kus olid veel ka Mailis Reps, Indrek Saar, Helir-Valdor Seeder ja Martin Helme.

Sotsiaaldemokraatide juht Indrek Saar ütles ERR-ile, et loeb end pärast reedest uudist lähikontaktseks ja kavatseb konsulteerida perearstiga, vahendas ERR.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder aga end lähikontaktseks ei pea. "Vaevalt ma sinna kriteeriumite alla lähen, mis lähikontaktseks määramisel on. Stuudios oli minu ja Pevkuri vahel rohkem kui viis meetrit," lausus Seeder.