Täna hommikul arutati Tallinnas aset leidval kõrgetasemelisel Lennart Meri konverentsil teemade üle, mis tulevad arutusele sel suvel toimuval NATO tippkohtumisel. Debateerijate seas oli ka tippkohtumist võõrustava Poola välisminister Witold Waszczykowski, kes rääkis, et Varssavis on vaja teha otsused, mis kaotaksid NATO liikmete ikka kestva ebavõrdsuse.

"Meil on jätkuvalt kahe eri staatusega NATO liikmed: vanad liikmesriigid ja need, kes on ühinenud peale 1999. aastat," rääkis Poola välisminister. "Me ei soovi mingeid privileege, vaid ainult võrdsust," lisas ta ja viitas, et ebavõrdsususe kaotamine ongi üks peamine sel suvel toimuva alliansi tippkohtumise teema.

"Me ootame siia NATO vägesid, rajatisi. See tähendaks, et ida saaks võrdseks läänega."

Välisminister Waszczykowski tegi konverentsil ka muudes teemades väga selgeks, et Poola tahab ennast näha võrdsena teiste Euroopa riikidega. Kui arutuse alla tuli Ukraina küsimus, kritiseeris välisminister väga otseselt rahvusvahelisi pingutusi kriisi lahendamiseks, sest Poolat ei võetud kampa.

"Meie osalus Ukraina lahenduse leidmises välistati. Küsimus kaaperdati mõne jõu poolt," müristas Waszczykowski Lennart Meri konverentsi laval. "Me väga tahaks olla selle osaks," viitas ta Ukraina kriisi lahendamiseks loodud nn Normandia formaadile, kus Euroopa poolt on rahupingutusi teinud eelkõige Saksamaa ja Prantsusmaa.

Waszczykowski kõrval istus Prantsusmaa kaitseministeeriumi kaitsepoliitika direktor Philippe Errara, kes oli sellisest jutust selgelt häiritud.

"Saksamaa ja Prantsusmaa ei püüa rahu saavutada meie endi hüvanguks," suskas ta teravalt Poola ministrile vahele. Prantsuse kõrge ametnik seletas, et mõnikord toimivad kitsamad läbirääkimiste formaadid efektiivsemalt ja tõi näiteks hiljuti lõppenud Iraani tuumakõnelused. "Ma ei tea, kas seda oleks olnud võimalik saavutada, kui kõik 28 EL-i liikmesriiki oleksid läbi rääkinud," seletas Errara.

Waszczykowski ei jäänud aga vastust võlgu. "Aga milleks siis on loodud EL-i ühine välispoliitika ja on ametis välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini?" küsis ta vastu, rõhutades asjaolu, et Iraani kõnelustel oli Mogherini kohal, aga Normandia formaadis ta ei osale.