Vabariigi Presidendi Kantselei kinnitusel saabub president Toomas Hendrik Ilvese kutsel 23. augustil töövisiidile Eestisse Poola uus riigipea Andrzej Duda.

"See, et tegemist on president Duda esimese välisvisiidiga ja selle sihtkohaks on Eesti, kinnitab taaskord Poola ja Eesti tihedalt läbipõimunud liitlassuhteid," ütles president Ilves. "Poolal on keskne roll nii meie regiooni julgeolekuhuvide eest seismisel kui ka NATO ühtsuse tugevdamisel ning samuti näeme me kõik Poola kaalukust Euroopa Liidu ühishuvide kaitsmisel."

Eesti riigipea nimetas sümboolseks, et president Duda visiit toimub 23. augustil, Euroopa 1939. aastal mõjusfäärideks lahutanud Stalini ja Hitleri ehk Molotov-Ribbentropi pakti aastapäeval. Poola, keda peagi ründasid nii natsi-Saksamaa kui ka stalinlik NSV Liit, kaotas selle paktiga esimesena oma iseseisvuse, Nõukogude okupatsiooni alla langenud Balti riigid olid järgmised.

"Siin on koos tulevikku vaatav põhjus, miks me mõlemad, Eesti ja Poola, peame oluliseks demokraatliku ja rahumeelse Euroopa lõimimist, ilma "mõjusfäärideta" ja ilma salaprotokollideta Euroopa tugevdamist," sõnas president Ilves. "See on Euroopa, kus – Václav Havelit tsiteerides – pole kohta lömitavale ettevaatusele, küll aga on siin armastus vabaduse ja õigluse vastu, austus inimväärikuse vastu ning suutlikkus tõestada vajaduse korral nende tunnete ehtsust tegudega."

Mai lõpus presidendivalimised võitnud Andrzej Dudale saadetud õnnitluses ja küllakutses kirjutas Eesti riigipea: "Ärevatel aegadel on meie prioriteediks seista kindlalt ühiste väärtuste ja huvide eest ning tihendada veelgi juba vankumatut koostööd. Eesti ja Poola lähedased suhted on olnud üheks minu välispoliitiliseks eesmärgiks viimase 8,5 aasta jooksul presidendina," lisas ta.

Poola president Andrzej Duda kohtub Tallinnas Eesti riigipeaga, aga samuti Riigikogu esimehe Eiki Nestori ja peaminister Taavi Rõivasega ning külastab Okupatsioonide Muuseumi, kus toimub Eesti ja Poola presidentide ühine pressikonverents.

Duda kuulub endise Poola peaministri Jarosław Kaczyński parempoolsesse Seaduse ja Õigluse parteisse, mis segab traditsioonilisi väärtusi üleskutsetega riigi suuremaks sekkumiseks majandusellu.

Oma presideniks kandideerimise kampaania käigus kutsus jurist ja Euroopa Parlamendi liige Duda, kes oli varem Poolas vähe tuntud, pensioniea alandamisele. Samuti tahab ta, et Poola võtaks üle kontrolli pankade üle, millest kaks kolmandikku on välisomanduses.

Lävepakuküsitluse järgi sai Duda presidendivalimiste teises voorus 53 ja Komorowski 47 protsenti häältest.

43-aastane Duda lubas avatud presidentuuri, mis põhineb ühtsusel, ning ütles, et riigi probleemide lahendamiseks tuleb palju keerulist tööd teha.

Poola presidendil on vähem võimu kui peaministril ja valitsusel, kui ta esindab riiki rahvusvaheliselt ning annab poliitilisi ja moraalseid suuniseid.

Kampaania ajal rääkis Duda tihti enam kui kahest miljonist riigist lahkunud poolakast, kes elavad Suurbritannias ja mujal Lääne-Euroopas.