Valimisi on vaja neile, kes tahavad, et Eestis saaksid inimese moodi elada nemad ise ja neile, kes tahavad elustada terve Eesti. Valik on stagnatsioon või väljapääs.

Noored eelistavad kindlalt Keskerakonda

30. augustil Delfi korraldatud küsitluste tulemustel hääletaks Riigikogu valimistel 37 protsenti vastanutest Keskerakonna poolt. Reformierakond jäi maha 11 ja IRL koguni 20 protsendiga. Paljud teised näisid olevat üllatunud, Keskerakond mitte.

Mitmed uuringud on näidanud, et interneti kasutajateks ja Delfi lugejateks on peaasjalikult noored, seega näitab uue õppeaasta eel Delfis olnud küsitlus just noorte eelistusi järgmistel Riigikogu valimistel. Arvestades Keskerakonna pidevat tähelepanu noortele, on see ka iseenesest mõistetav.

Kindlasti on üheks Keskerakonna eelistamise põhjuseks erakonna pidev tegevus tööpuuduse leevendamisel, mis on Eestis jätkuvalt väga kõrge just noorte inimeste seas. Euroopa statistikaameti andmeil on noorte töötute määr Eestis 37,2 protsenti, mis jääb alla vaid Hispaaniale ja Lätile.

Reformierakonna ja IRLi ainus sõnum noortele on, et kui tahate ellu jääda, hakake astuma, minge tööle välismaale! Keskerakond peab sellist poliitikat kuritegelikuks Eesti riigi ja rahva tuleviku suhtes. Laulva revolutsiooni ajal sündinud põlvkonna Eestist lahkuma kehutamine on meie rahvaarvu langust arvestades ränkade tagajärgedega.

Reformierakondlik üliebavõrdne emapalk pole iivet samuti mitte kasvatanud, vaid see ongi üks põhjusi, miks meie sündivus taas miinusesse on pöördunud. Keskerakond soovib emapalga ebaõiglaselt madalat künnist tõsta, ning ainult ülirikaste huve teenivat kõrget lage langetada.

Samamoodi pole tähelepanuta jäänud Keskerakonna pidev võitlus tasuta kõrghariduse nimel ning üldine võitlus noorte kaasamise nimel ühiskonda. Samal ajal kui Reformierakonna ja IRLi tööandjad enam isegi ei häbene avalikult manifesteerida täielikule tasulisele kõrgharidusele üleminekut.

Noortele ei mõju ka üleriigilistest kanalitest tulev pidev ja üldine ajuloputus. Noored on alati iseseisvama mõtlemisega ning nende meediatarbimine on teistsugune. Internet on oma olemuselt oluliselt demokraatlikum kui Luige-Kadastiku erameedia ja valitsuse suunatav rahvusringhääling. Tänu internetile pole meie meediavõimuritel õnnestunud Keskerakonda noorte silmis stigmatiseerida.

Noored teavad, kes nende huve kõige paremini kaitseb ning noored julgevad seda ka avalikult tunnistada.

Meie ei välista kedagi

Meie ei ütle kellelegi, et mina teiega koostööd ei tee. See ei ole demokraatlik ega riigimehelik. Keskerakond on alati teinud ja teeb ka edaspidi koostööd kõigiga, isegi Ansipiga, kui meie valijate huvid on kaitstud. Me saame aru, et võitlus Savisaare ja Keskerakonnaga on olnud ja on teatud poliitikutele jätkuvalt ainus võimalus pildile pääseda.

Andrus Ansip kuulutas esmaspäevases Postimehes tervele linnale ja maailmale, et ta välistab edaspidi igasuguse koostöö Keskerakonna liidriga. Justkui arvates, et Keskerakond tahaks hirmsasti Ansipiga midagi koos teha? Tegelikult ongi Ansipi sõjakuulutus Savisaarele kõige rohkem suunatud hoopis oma koalitsioonipartneri Mart Laari toetajaskonnale. Ansip napsab sellega efektselt ära Laari viimase seni kehtinud valimislubaduse: Ei mingit koostööd Keskerakonnaga!